tržište kapitala

Zagrebačka burza: Indeksi blago oslabili, Adris u fokusu

Bionic
Reading

Nakon neradnog dana, domaće tržište kapitala je u petak nastavilo u negativnom ritmu, dionički indeksi su blago oslabili, dok je likvidnost ojačala na krilima blok trgovanja

Indeks CROBEX je oslabio neznatnih 0,01 posto, dok su uži tržišni indeks CROBEX10 i širi tržišni indeks CROBEXplus oba izgubili 0,1 posto na vrijednosti. Od sektorskih indeksa, najviše se na udaru našao indeks transportnog sektora, s padom od 0,9 posto, dok je u zelenom jedino zaključio indeks turističkog sektora, koji je porastao 0,5 posto.

Ukupno je protrgovano oko 1,4 milijuna eura, pri čemu su se u fokusu ulagača našle povlaštene dionice Adrisa, koje su uz prikupljenih 480 tisuća eura u blok trgovanju, generirale dodatnih 150 tisuća eura u redovnom trgovanju, pri čemu im je cijena ojačala 0,3 posto. Aktivno se trgovalo i dionicama Hrvatskog Telekoma, koje su na prometu od 219 tisuća eura oslabile 0,7 posto, te se time svrstale među glavne gubitnike dana. HT je objavio da razmatra izdvajanje pasivne mobilne infrastrukture u društvo kćer u stopostotnom vlasništvu, što u konačnici ne bi imalo materijalne utjecaje na konsolidirane rezultate Grupe.

Titula dobitnika dana je pripala dionici Đuro Đaković Grupe, čija je cijena uzletjela 7,4 posto nakon što je kompanija objavila da je tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona sa švicarskim kupcem u ukupnoj vrijednosti od oko 8 milijuna eura. Dobre cjenovne izvedbe imale su i dionice INA-e te Plave lagune, koje su porasle 4,4 posto i 1,6 posto. Plava laguna je objavila poziv na glavnu skupštinu, u kojem se, među ostalim predlaže isplata redovne dividende u iznosu od 15 eura po dionici, te povlaštene dividende u iznosu od 15,03 eura po dionici.

Na strani gubitnika, dionice Lošinjske plovidbe su izgubile 1,2 posto na vrijednosti, dok su dionice Spana oslabile 0,2 posto.

Dobitnik dana: Đuro Đaković Grupa +7,41% 23,20

Gubitnik dana: Auto Hrvatska -3,85% 200,00

CROBEX: -0,01% 2.806,07