tržište kapitala

Negativan sentiment s globalnih burzi se prelio i na Zagrebačku burzu

Bionic
Reading

Negativan sentiment s globalnih burzi se prelio i na domaće tržište kapitala, pri čemu su svi dionički indeksi zaključili u crvenom. Naime, raste zabrinutost investitora kako će zbog nadolazećih podataka o inflaciji centralne banke odgoditi snižavanje kamatnih stopa

Indeks CROBEX je oslabio 0,5 posto na 2.806,4 bodova, što je njegova najniža razina u zadnja dva tjedna. Indeks CROBEX10 je potonuo 1 posto, dok je širi tržišni indeks CROBEXplus izgubio 0,3 posto na vrijednosti. Od sektorskih indeksa najviše se na udaru našao indeks sektora industrije s padom od 0,5 posto, dok je s pozitivnim predznakom zaključio jedino indeks građevinskog sektora, koji je ojačao 0,8 posto.

Ukupna dionička likvidnost je porasla na 927 tisuća eura, pri čemu je preko 40% ukupnog prometa ostvareno s dva izdanja. U fokusu ulagača su se našle dionice Ericsson Nikola Tesle, koje su na prometu od 207 tisuća eura izgubile 1 posto na vrijednosti, a slijede ih dionice Valamar Riviere, s prometom od 201 tisuće eura, pri čemu im je cijena ostala nepromijenjena na 5,14 eura. Hotelijer je objavio da je sklopio ugovor o klupskom kreditu vrijedan 130 milijuna eura za financiranje projekta u zoni Pical u Poreču.

Među glavnim gubitnicima od aktivnijih izdanja su se našle dionice Luke Ploče, koje su potonule 4,6 posto nakon što je kompanija objavila da jedan od njenih najznačajnijih partnera ArcelorMittal Zenica je ugasio pogon koksare, a koji je preko luke Ploče uvozio veće količine ugljena za proizvodnju koksa. Loš dan su imale i dionice Spana te Hrvatskog Telekoma, koje su oslabile redom 2,9 posto i 2 posto.

S druge strane, dionice Slatinske banke su porasle 5,8 posto nakon objave o kupnji Wustenrot stambene štedionice, a dobre cjenovne izvedbe su imale i dionice Zvečeva i Auto Hrvatske, koje su porasle 4,4 posto i 4 posto.

Dobitnik dana: Slatinska banka   +5,76%   14,70

Gubitnik dana: Varteks -20,00%    0,16

CROBEX:  -0,54%    2.806,36