tržište kapitala

Zagrebačka burza: Indeksi zaključili na suprotnim stranama uz minimalne promjene

Bionic
Reading

Trgovanje na Zagrebačkoj burzi u utorak je bilo bez jasnog sentimenta, dionički indeksi su zaključili s mješovitim izvedbama i uz minimalne promjene, no uz višu likvidnost u odnosu na prethodne dane

Indeks CROBEX je oslabio 0,08 posto na 2.821,5 bodova, što je njegov drugi uzastopni dan pada, dok je uži tržišni indeks CROBEX10 ojačao 0,09 posto. Od sektorskih indeksa, u crvenom je zaključio jedino indeks građevinskog sektora, koji je nakon dva uzastopna dana rasta u utorak izgubio 1,2 posto na vrijednosti. Dobitnike je predvodio indeks transportnog sektora s rastom od 1,6 posto, čime je vratio izgubljenu vrijednost iz prethodnih dana.

Ukupna dionička likvidnost je ojačala na 917 tisuća eura, pri čemu se najviše trgovalo dionicama Adriatic osiguranja, koje su na 158 tisuća eura prometa izgubile 2,3 posto na vrijednosti, te se time uvrstile među glavne gubitnike dana. Više od 100 tisuća eura prometa je prikupila još samo dionica Ericsson Nikola Tesle (102 tisuće eura), koja je pri tom ojačala 0,5 posto.

Titula gubitnika dana je pripala povlaštenom izdanju Croatia osiguranja, čija je cijena potonula 5,8 posto te time izbrisala dio dobivene vrijednosti u prethodnom trgovinskom danu. Loš dan su imale i dionice Ingre i INA-e, koje su izgubile redom 3,2 posto i 2,9 posto na vrijednosti.

S druge strane, među dobitnicima su se izdvojile dionice brodara, u prvom redu Jadroplova i Alpha Adriatica, koje su porasle redom 3,2 posto i 1,7 posto, a dobre cjenovne izvedbe  su imale i dionice Brodogradilišta Viktor Lenac, koje su ojačale 2,7 posto. Cijena dionice Atlantske plovidbe ostala je nepromijenjena, unatoč danom pozitivnom mišljenju izvršnih direktora na ponudu za preuzimanje objavljenu od strane Tankerske plovidbe.

Dobitnik dana: Jadran +7,14%   1,50

Gubitnik dana: Croatia osiguranje -5,80%   1.300,00

CROBEX: -0,08%  2.821,47