SUĐENJE U DUBROVNIKU

Albanka koja je usmrtila brata i sestru: Kriva sam, ali...

10.09.2024 u 13:16

Bionic
Reading

Albanska državljanka Klevisa Ymeri (28), nezaposlena ugostiteljska radnica iz Skadra, izjasnila se krivom za izazivanje teške prometne nesreće sa smrtnim ishodom u kojoj su život izgubili sestra i brat Katarina (18) i Stjepan Đerek (20) iz Gradca kod Ploča.

'Osjećam se krivom, ali ne na način kako je to navedeno i kako me tereti optužnica. Odgovarat ću na sva postavljena pitanja, ali na kraju dokaznog postupka', rekla je Ymeri na početku suđenja danas u Dubrovniku, javlja Dubrovački dnevnik i dodaje da je njezin odvjetnik ponovo zatražio puštanje svoje klijentice iz zatvora.

Sudski vještak za promet rekao je kako se optužena kretala brzinom 90 na sat u fazi pretjecanja te dijelom u svojoj lijevoj traci. Svojim je BMW-om udarila bočno u VW golf brata i sestre Đerek. Udarac bočno dogodio se uslijed zanošenja Golfa, do čega je došlo zbog kočenja.

'Vozač Golfa mogao je noću, na neosvjetljenoj cesti, temeljem pomicanja farova vozila koje mu ide ususret, vidjeti vozilo okrivljene tek na udaljenosti od 180 metara, što je samo 3,89 sekundi prije nego je došlo nesreće', rekao je vještak. Dodao je da u spisu nije dobio broj šasije vozila okrivljenice te da se temeljem tog broja od proizvođača može doznati je li u automobil ugrađena "crna kutija".

Suđenje albanskoj državljanki Klevisi Ymeri u Dubrovniku Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ahmet Kalajdžić / Dubrovački dnevnik

Branitelj optuženice, dubrovački odvjetnik Dragan Pištalo temeljem odredbi Konvencije o ljudskim pravima te Ustava RH, zatražio da se njegova klijentica pusti iz istražnog zatvora na slobodu, a uz obvezu uplate jamčevine od 70 tisuća eura te oduzimanje putovnice, dnevno javljanje policiji i zabranu napuštanja teritorija Hrvatske.

Također, predložio je da se o okolnostima dinamike vožnje sasluša i suvozač iz Mercedesa albanskih registracija. Inače, to je vozilo kojim se optuženica utrkivala, nakon čega je sudac prihvatio prijedlog novog svjedoka koji će se saslušati na novom ročištu koje je zakazano za 1. listopada u 9 sati, a odvjetnik Pištalo je preuzeo obvezu osigurati njegov dolazak. No, sudac se nije suglasio sa zahtjevom za privremeno puštanje na slobodu, o čemu će odlučiti na novom ročištu.