završen očevid na hvaru

Detalji nesreće: Stabilizator s repa aviona Njemici prošao kroz nogu i polomio je

01.06.2024 u 20:41

Bionic
Reading

Nakon završenog očevida, otvorena je istraga zrakoplovne nesreće koja se dogodila jučer u Starome Gradu na otoku Hvaru

Jedino francuski pilot i njegova supruga znaju zašto je ultralaki zrakoplov promašio pistu i udario u skupinu turista u Starome Gradu, piše HRT.

"Ja sam sada došao iz Zagreba prikupit činjenice pa ćemo sad to razraditi. Još nemamo baš ni sve informacije, nešto je od policije, to ćemo dobiti mailom pa ćemo dalje razraditi o čemu se radi, rekao je Toma Matić, istražitelj zrakoplovnih nesreća, Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Zrakoplov je na Hvar doputovao iz Francuske, a preko Italije. Navodno su letjeli niže od dopuštenog, a puhalo je i jako jugo. Istraga će trajati mjesecima.

"Dok policija pošalje svoje, dok kontaktiramo ljude, evo neki će sada otići doma pa dok oni pošalju svoje podatke i svašta, dodao je Matić.

Stražnji stabilizator je unesrećenoj prošao kroz nogu i polomio je

Tri Njemice koje su lakše ozlijeđene još su sinoć puštene iz splitske bolnice, dok je Francuskinja s ozlijedom noge zadržana na promatranju. Nesreća je razotkrila slabu točku otoka Hvara, piše HRT. Iako je zemljište kupljeno prije više od pedeset godina, pista nije uređena zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Operator aerodroma Hvar Josip Novak objasnio je okolnosti nesreće te ustvrdio kako su unesrećeni imali sreće. "Jučer, oko 14:25, nenadano je zrakoplov sletio izvan aerodroma, udario u ogradu i nakon toga - zaokružio i u rotaciji pokupio pješake na cesti, rekao je.

"Avion je bio u lijevom nagibu, zato je (op. a. unesrećena) gospođa i prošla bolje. Horizontalni stabilizator s repa aviona joj je prošao kroz nogu i polomio je. Bio je otvoreni prijelom. Da je krilo udarilo u tijelo, posljedice bi bile kobne, ustvrdio je.

No kaže da su ovakve nesreće rijetke. "Nisu česte. Nažalost, događaju se. Radi se najvjerojatnije o trenaži, spremnosti i treningu, to je najbitnije. Jučer smo odreagirali najbolje što smo mogli, dodao je.

Kako neslužbeno saznaje HRT, iz neutvrđenih razloga, avion je skrenuo lijevo i zahvatio dio pješaka koji su se tu nalazili na cesti pokraj aerodroma. Gradonačelnik Starog Grada Antonio Škarpo pojasnio je zašto još uvijek nije instalirana adekvatna signalizacija.

Neriješeni imovinsko-pravni odnosi na pisti

"Mi smo 2019. godine pokrenuli rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na pisti s obzirom na to da je otkup zemljišta vršen 60-ih godina. Međutim, upis je samo izvršen u katastru, a 2019. godine smo pokrenuli upis u zemljišnim knjigama, kazao je. Naglašava kako se aerodrom nalazi na zaštićenom području te su radovi zbog toga zahtjevniji.

"Mislim da smo s konzervatorima pronašli adekvatno rješenje kako bi ovu pistu stabilizirali i osigurali uvjete za sigurno letenje. Nama su trenutno prioritet hitni medicinski letovi i osiguravanje uvjeta za medicinski prijevoz kao što je postavljanje rasvjete za noćno slijetanje", istaknuo je te dodao kako bi heliodrom i rasvjeta trebali biti izgrađeni jer je grad osigurao financijska sredstva.

"U tijeku su izmjene županijskog prostornog plana i da ćemo tu naići na razumijevanje", dodao je.

Podsjetimo, nesreća sportskog ultra lakog zrakoplova dogodila se jučer oko 14.15 u Starogradskom polju kod Starog Grada, u blizini sportskog aerodroma, tijekom slijetanja, priopćeno je iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Utvrđeno je da je zrakoplovom upravljao 68-godišnji državljanin Francuske, dok je putnica u zrakoplovu bila 64-godišnja državljanka Francuske, koja je ozlijeđena.

U nesreći su ozlijeđene i tri državljanke Njemačke u dobi od 47, 52 i 62 godine, koje su se kretale nerazvrstanom makadamskom cestom uz aerodrom na koju je pao zrakoplov.