LJUDI, pazite

Kupio kriptovalute pa mu počistili tekući račun za 19.850 eura

17.07.2024 u 15:17

Bionic
Reading

Policija je zaprimila kaznenu prijavu zbog računalne prijevare na štetu dvoje hrvatskih državljana u dobi od 69 i 73 godine. S računa im je nestalo 19.850 eura

Naime, 73-godišnjak je prije nekoliko godina preko određene tvrtku kupio kriptovalute u iznosu od 250 eura na što je zaboravio te je u svibnju ove godine zaprimio telefonski poziv nepoznate osobe koja se predstavila kao djelatnica navedene tvrtke i tražila od njega broj tekućeg računa kako bi mu se mogla uplatiti ostvarena zarada od 4500 eura, priopćila je primorsko-goranska policija.

Nedugo zatim, zaprimio je poziv banke te mu je rečeno da je s njegovog računa i računa njegove supruge za koji ima punomoć obavljena novčana transakcija te da su oštećeni za oko 19 850 eura.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, policija građanima savjetuje da svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.

Postoji više vrsta internetskih prijevara o kojima se može saznati na poveznici https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456.