ronila u moru

Obitelji mlade Austrijanke koju je gliser usmrtio kod Krka velika odšteta

26.08.2024 u 18:52

Bionic
Reading

Visoki trgovački sud RH donio je pravomoćnu presudu kojom je tvrtka i vozač glisera moraju platiti golemu odštetu obitelji mlade Austrijanke koja je prije točno pet godina poginula dok je ronila u moru pred Malinskom na otoku Krku.

Informaciju je za N1 potvrdio odvjetnik Ivan Primorac koji je u dugotrajnom sudskom procesu zastupao obitelj stradale 20-goidšnjakinje Verene Heinz.

Djevojku koja je ronila u društvu oca teško je ozlijedio gliser, a ozljedama je podlegla par sati kasnije.

Slučaj su od početka pratile brojne kontroverze, no sada je pravomoćnom presudom utvrđena odgovornost tvrtke Oto-nautika u čijem je vlasništvu bio gliser, te Dine Dokoze Nikpalja koji je upravljao plovilom.

Tvrtka i njezin zaposlenik moraju obitelji Verene Heinz platiti 202 tisuće eura odštete. Odgovornost tvrtke u čijem je vlasništvu brodica utvrđena je na osnovu Pomorskog zakonika. Naime, vozač glisera nije usporio vožnju iako je ušao u zonu u kojoj su se nalazili kupači. U jednom trenutku elisa njegovog glisera zahvatila je Verenu, koja je pred Malinskom ronila u društvu oca.

Ništa doduše ovoj austrijskoj obitelji neće vratiti kćer i sestru, djevojku koja je, kako je rekao njezin otac nakon tragedije, naučila roniti prije nego hodati.

“Očekivali smo ovakvu presudu u ovom predmetu, a žrtvama je dosuđena odšteta koju su i tražili”, istaknuo je odvjetnik Primorac.