ubojstvo u kaštelima

Policija: Za lažni iskaz na sudu ključni svjedok dobio je 10 tisuća eura

01.10.2024 u 14:07

Bionic
Reading

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja nad šest hrvatskih državljana policija je priopćila, ne navodeći imena, da je utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su se 45-godišnjak, 39-godišnjak, 46-godišnjak, 37-godišnjak i 39-godišnjak, povezali u zajedničko djelovanje radi poduzimanja svih potrebnih radnji kako bi onemogućili istinito utvrđenje činjenica o događaju u kojemu je jedna osoba smrtno stradala, a druga teško ranjena

Riječ je o slučaju iz lipnja 2020. kada je u Kaštelima ubijen Mario Boljat i ranjen Jozo Čabraja koji na suđenju bio i ključni svjedok.

Navedeni osumnjičenici su utjecali na sadržaj iskaza kojeg je pred sudom, kao ključni svjedok, trebao dati 33-godišnjak, ponudivši mu iznos od deset tisuća eura u zamjenu za njima odgovarajući iskaz. On je, navodi policija, iznos je prihvatio, te primio i naposljetku u dva navrata pred Županijskim sudom u Splitu dao iskaz koji ne odgovara istini i povoljan je za optuženike.

Na temelju naloga o pretrazi suca istrage Županijskog suda u Splitu izvršene su dokazne radnje pretraga osoba, domova i sredstava prijevoza kod 45-godišnjaka, 39-godišnjaka i 46-godišnjaka. Protiv petorke podnesena je kaznena zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo sprječavanja dokazivanja u sastavu zločinačkog udruženja.

Također je podnesena kaznena prijava protiv 33-godišnjaka zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo davanja lažnog iskaza. Svi su, izuzev 39-godišnjaka koji je trenutno nedostupan,  u pritvoru.

Podsjetimo, čak šest osoba bilo je 2020. godine optuženo za teško ubojstvo Boljata te pokušaj ubojstva Čabraje. Nakon tragičnog događaja za ubojstvo Boljata bio je osumnjičen samo Jakov Šimić dok se ostale, a riječ je o braći Mati i Josipu  Šukeru, njihovu rođaku Ivanu Radoviću, Toniju Vitaljiću i Tomislavu Šoljiću, sumnjičilo za sudjelovanje u tučnjavi sa smrtnom posljedicom.

U prosincu 2021. godine na Županijskom sudu u Splitu zbog ubojstva i pokušaja ubojstva na 30 godina zatvora nepravomoćno je osuđen odbjegli Tomislav Šoljić.