pune ruke posla

Turudić o uhićenjima HDZ-ovaca: Nema curenja informacija, a posla će uvijek biti

23.09.2024 u 19:58

Bionic
Reading

Bivši šef Hrvatskih cesta, Josip Škorić, podnio je ostavku na čelo te institucije tri tjedna prije nego što je uhićen. Jutros je također priveden Josip Šarić, sada bivši gradonačelnik Otoka, koji je prošlog tjedna donio odluku da više neće obnašati dužnost saborskog zastupnika. Pitanje koje se postavlja jest jesu li bili svjesni da će uslijediti uhićenja, a informacije o tome izlaze li povjerljivi podaci iz USKOK-a i DORH-a otkrio je glavni državni odvjetnik Ivan Turudić

Jesu li HDZ-ovci znali za uhićenja i zato dali ostavke?

USKOK sumnjiči Josipa Šarića za koruptivna djela dok je obnašao dužnost gradonačelnika Otoka, uključujući, između ostalog, i zlouporabu službene kartice. Na pitanje o detaljima, Turudić je naveo da nije siguran što se točno kupovalo, ali potvrđuje da su to parfemi, kravate i slične stvari.

Što se tiče Šarićeve informiranosti o uhićenju, Turudić je izjavio za RTL Danas da ne vjeruje da je Šarić bio svjestan da će biti priveden, ali ističe da u trenutku kad operacija krene, mnogi unutar sustava saznaju za akciju, što otežava održavanje tajnosti.

Šarić je ranije podnio ostavku kao saborski zastupnik, čime je, prema Turudiću, skraćen postupak skidanja imuniteta, ali to je bila njegova osobna odluka.

Škorićeva ostavka

Josip Škorić podnio je ostavku na mjesto predsjednika Uprave Hrvatskih cesta prije mjesec dana, no zadržao je ulogu savjetnika. Turudić navodi da nema potrebe sumnjati u curenje informacija iz DORH-a ili USKOK-a, štoviše da je dirljiva ta zabrinutost, dodajući kako vjeruje da osumnjičenici nisu uspjeli sakriti dokaze.

Premijer i uhićenja

Turudić nije mogao potvrditi je li premijer znao za ova uhićenja te je za odgovore uputio da se traže na njegovoj adresi, a na pitanje o vezi između premijerova odlaska u Ameriku i uhićenja još jednog HDZ-ovca, rekao je da takva teorija "ne drži vodu". Istaknuo je da USKOK svakodnevno radi na slučajevima korupcije i da će posla uvijek biti.

Turudić je rekao da, što se ovog specifičnog slučaja tiče, vjerojatno neće biti dodatnih uhićenja, no naglašava da USKOK stalno istražuje slične slučajeve te da će uvijek biti posla u borbi protiv korupcije.