poziv obiteljima nestalih

Medved: Svjedoci smo potpunog izostanka suradnje iz Srbije

29.08.2024 u 21:35

Bionic
Reading

Intenzivno i svakodnevno tragamo za sudbinom naših nestalih i tako ćemo nastaviti i ubuduće, obećao je u središnjem Dnevniku HRT-a ministar branitelja Tomo Medved. Najavio je kako će unatoč izostanku suradnje iz Srbije, Hrvatska u traženju i identificiranju nestalih koristiti sva raspoloživa sredstva.

'Svjedoci smo potpunog izostanka suradnje iz Srbije u smislu dostave bilo kakvih informacija, no RH odgovara na taj izazov tako da smo jasno propisali nadležnosti naših tijela i službi. Svakodnevno provodimo iskapanja i procese utvrđivanja identiteta. Prije dva dana smo u Vukovaru identificirali dva civila', rekao je ministar branitelja Tomo Medved za Dnevnik HRT-a.

Podsjetio je kako je Hrvatska u postupku utvrđivanja identiteta tijela pronađenih na lokaciji Petrovčka dola u blizini Vukovara.

'Intenzivno i svakodnevno tragamo za sudbinom naših nestalih i tako ćemo nastaviti i ubuduće. Dakako da uvijek koristim prigodu pozvati sve one koji smognu snage ili se suočavaju sa svojom savjesti da podijele informacije s Ministarstvom branitelja ili drugim nadležnim tjelima, ali neovisno o tome, nastavit ćemo kao i do sada - ustrajno i odgovorno provoditi iskapanja, identifikacije te rješavati sudbinu nestalih osoba', kazao je.

Ustvrdio je kako uvijek postoji mogućnost da će nekoga peći savjest do te mjere da podijeli informacije o nestalima.

'Jasno da uvijek postoji mogućnost, ali neovisno o tome, ne stojimo i ne čekamo da nekom proradi savjest. Imamo određen broje neidentificiranih osoba. Pozivam obitelji koje traže svoje najmilije, da daju uzorke krvi kako bi ih identificirali'.

Istaknuo je kako je identifikacija trajan proces, koji će se nabavkom nove opreme ubrzati. 'To je trajniji proces i ovdje želim naglasiti jedan detalj, a to je napredak tehnologije. Kupili smo najsuvremeniju laboratorijsku opremu u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku gdje danas možemo uzeti uzorke koje nismo mogli uzeti prije nekoliko godina', nastavio je.

'Želim podcrtati da je iznimno važna suradnja koju imamo s obiteljima. S obiteljima prolazimo kroz sve faze i informiramo ih o svemu što činimo. Vjerujem da ćemo biti učinkovitija nego dosad', ustvrdio je. Ustvrdio je kako im satelitske snimke koje su dobili od zemalja partnera pomažu u potrazi. 'To je još jedan mehanizam koji koristimo u okviru naše bilateralne suradnje s partnerima. Koristimo apsolutno sve poluge i alate koji su nam dostupni za lociranje pojedinačnih ili masovnih grobnica', zaključio je Medved.

Turudić: Neki svjedoci se ne sjećaju, neki neće namjerno reći

U povodu Međunarodnog dana nestalih, u Daruvaru se održala tribina na kojoj su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved te glavni državni odvjetnik Ivan Turudić. Potonji je poručio da DORH nikad neće odustati od procesuiranja ratnih zločina, ali da su ti procesi protekom vremena sve teži.

'Umiru svjedoci, umiru osumnjičenici. Puno ih je nedostupno državnim tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske i to su objektivne poteškoće. Neki svjedoci se ne sjećaju, neki neće namjerno reći, među nekima vlada jedan nevjerojatan zavjet šutnje, sigurni smo da znaju neke stvari, jednostavno ne žele reći. Situacija je sve teža i teža. Ratni zločin ne zastarijeva i dok bude posljednjeg preživjelog osumnjičenog, mi ćemo na tome raditi', rekao je Turudić.