HITNE DOKAZNE RAdnje

Uskok u Splitu uhitio više osoba: Razlog je ubojstvo u Kaštelima prije nekoliko godina?

30.09.2024 u 09:24

Bionic
Reading

Više osoba uhićeno je u ponedjeljak na području Splitsko-dalmatinske županije zbog sumnje da su počinile kaznena djela protiv pravosuđa, izvijestili su Uskok i policija. Uskok je izvijestio da su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji poput pretresa i prikupljanja drugih dokaza rezultat kriminalističkog istraživanja koje po nalogu Uskoka provodi Policijska uprava splitsko-dalmatinska

'Navedene radnje provode se na području Splitsko-dalmatinske županije u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv pravosuđa. Uskok će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost', priopćili su iz Uskoka.

Oglasila se i policija

'Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Službe organiziranog kriminaliteta, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta započeli su rano jutros realizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv pravosuđa.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je više osoba. Tijekom dana provodit će se hitne dokazne radnje, a po dovršetku kriminalističkog istraživanja Policijska uprava podnijet će kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta', objavila je policija.

  • +5
Split: Suđenje Jakovu Šimiću i ostalima za ubojstvo Marija Boljata Pajkića 2021. godine Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Obračun i ubojstvo iz 2020. godine

Jutarnji list navodi da su uhićenja vezana uz suđenje za ubojstvo Marija Boljata u Kaštelima u lipnju 2020. godine, odnosno uz sprječavanje dokazivanja vezanog uz nasilni događaj u Kaštelima. Navodno se radi o pritiscima u slučaju ubojstva Marija Boljata, a krunski svjedok u tom slučaju bio je Jozo Čabraja. Po svemu sudeći, uhićeni su pritiskali Čabraju da mijenja iskaz da im se ne bi dokazala krivnja za krvoproliće, piše Dalmacija News.

Čak šest osoba bilo je 2020. godine optuženo za teško ubojstvo Boljata (36) te pokušaj ubojstva Čabraje. Nakon tragičnog događaja za ubojstvo Boljata bio je osumnjičen samo Jakov Šimić (33) dok se ostale, a riječ je o braći Mati (35) i Josipu (39) Šukeru, njihovu rođaku Ivanu Radoviću (29), Toniju Vitaljiću (40 ) i Tomislavu Šoljiću (35), sumnjičilo za sudjelovanje u tučnjavi sa smrtnom posljedicom.

Podsjetimo, u prosincu 2021. godine na Županijskom sudu u Splitu zbog ubojstva i pokušaja ubojstva na 30 godina zatvora nepravomoćno je osuđen odbjegli Tomislav Šoljić.

Što se točno dogodilo

Kako se navodi u optužnici iz 2020. godine, sve je počelo 14. lipnja u 22.50 u Kaštel Kambelovcu, kada je Boljat istukao Šimića. Ovaj se nakon toga, ponižen, želio osvetiti, pa je u pomoć pozvao braću Šuker, Radovića, Vitaljića i Šoljića. Njih su šestorica zatim po kafićima u Kaštel Lukšiću tražila Boljata. Dok su ga tražili, prema optužnici, Šimić ga je više puta zvao na mobitel te tražio da se nađu pred veslačkim klubom. Šimić je na kraju pristao, a na mjesto sastanka s njim je došao i Čabraja. Tamo su ih dočekali Šimić i ostali pa su se s Boljatom i Čabrajom prvo posvađali, a zatim je počelo naguravanje te na kraju i pucnjava.

Šimića se tereti da je izvukao pištolj te više puta zapucao prema Boljatu i Čabraji. Boljata je pogodio u lijevu potkoljenicu i on je pao na pod. U tom su trenutku svi optuženici osim Šoljića počeli udarati Boljata, kako se navodi u optužnici, tupotvrdim predmetom po glavi i tijelu. Boljata, koji je ležao na tlu, udarali su više puta te su sprječavali Čabraju da mu pomogne. Uslijed tih udaraca on je zadobio teške i po život opasne ozljede, odnosno krvne podljeve i oguljotine kože, udova, leđa i lijeve stražnjice, razderno-gnječne rane glave, a slomljena mu je i lubanja te nagnječen mozak. U međuvremenu Čabraja ispaljuje hice upozorenja i pokušava pobjeći trčeći prema moru, a optuženici prestaju udarati Boljata.

U Kaštel Kambelovcu ubijena osoba, dvoje ranjenih - lipanj 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

No Šoljić puca prema njemu, ispaljujući više hitaca te ga pogađa u leđa, prsa, kralježnicu i nogu. Čabraja je bio teško ozlijeđen jer je zadobio prostrijelnu ranu lijeve natkoljenice, tri ustrjelne ozljede prsnog koša i strijelnu ranu u području leđa, zbog čega je pao na pod. Dok je bio na podu, svi su optuženici došli do njega te su ga, kao i Boljata, počeli udarati tupotvrdim predmetom po glavi i tijelu, zbog čega je zadobio krvne podljeve kože kapaka oba oka, razdernu ranu s nagnječenjima desnog obraza i donje usnice, a izbijen mu je i zub. Za to vrijeme, dok je Boljat bespomoćno ležao licem okrenut prema tlu, prišao mu je Šoljić te mu je u leđa ispalio dva hica iz vatrenog oružja. Hici su prošli kroz Boljatovo srce i pluća, a u optužnici se navodi da je preminuo zbog ozljeda mozga i strijelnih rana leđa.

Presuda zbog ubojstva Boljata, pokušaja ubojstva i sudjelovanja u tučnjavi donesena je u prosincu 2021. godine na Županijskom sudu u Splitu, a osuđeni su pušteni iz istražnog zatvora jer su im kazne manje od pet godina. Tomislav Šoljić je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 30 godina zatvora. Jakov Šimić je pak za pokušaj ubojstva Boljata nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora dok je oslobođen optužbi za sudjelovanje u tučnjavi. Istom presudom vijeća, pod presjedanjem suca Dinka Mešina, nepravomoćno su optužbi za pokušaj ubojstva Boljata oslobođeni braća Mate i Josip Šuker te Ivan Radović i Toni Vitaljić, koji je također u bijegu. No za sudjelovanje u tučnjavi osuđeni su svaki na po dvije godine zatvora.

S 30 na 19 godina

Vrhovni sud ukinuo je prošle godine pravomoćnu presudu kojom je Šoljić (38) iz Kaštela bio osuđen na ukupno 19 godina zatvora zbog ubojstva Boljata i pokušaja ubojstva Čabraje. Šoljić je prvo u prosincu 2021. na splitskom Županijskom sudu bio nepravomoćno osuđen na ukupno 30 godina zatvora jer je sud utvrdio da je baš on s dva hica u leđa usmrtio Boljata te da je s više hitaca iz pištolja ranio Čabraju. Visoki kazneni sud (VKS) je pak 19. travnja 2022. godine smanjio kaznu Šoljiću na pravomoćnih 19 godina robije, pisala je lani Slobodna Dalmacija.

Vrhovni sud u svojoj odluci navodi da su sudovi trebali tijekom suđenja utvrditi, kao odlučnu činjenicu, tko je pucao i ubio Boljata te pucao u Čabraju s obzirom na to da je u sukobu, u kojem je Boljat ubijen, a Čabraja ranjen, sudjelovalo više ljudi. Šoljić je, po stavu Vrhovnog suda, identificiran i osuđen kao ubojica isključivo na temelju Čabrajinog svjedočenja u istrazi, a taj je 'dokaz' pojačan iskazom Boljatove sestre koja je pak to čula od Čabraje.

'Drugih dokaza koji bi posredno ili neposredno ukazivali na identitet počinitelja nije bilo, nema korisnih materijalnih tragova, suoptuženici negiraju da su vidjeli Šoljića na mjestu događaja, a on sam nije iznio obranu s obzirom na to da se postupak od početka vodi u njegovoj odsutnosti', navedeno je prošle godine u presudi Vrhovnog suda koju potpisuje sudac Ranko Marijan.

Šoljićeva fotografija i podaci pojavili su se 2022. na listi 49 najtraženijih bjegunaca koje traže Europol i Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST). Uz njegovo ime i fotografiju stajalo je upozorenje da je opasan.