slučaju 'Ribnikar'

Svjedočio maloljetni ubojica, odvjetnici u šoku: Ovo je jedan od najstresnijih trenutaka u našoj karijeri

08.10.2024 u 14:19

Bionic
Reading

Završeno je današnje ročište na kojem je maloljetni K. K., koji je 3. svibnja 2023. godine počinio masovno ubojstvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", svjedočio pred sudom, iako se očekivalo da će biti u izoliranoj prostoriji. Ispitivanje dječaka nije završeno i bit će nastavljeno 17. listopada, također u sudnici Specijalnog suda

Kako su medijima nakon ročišta izjavili odvjetnici oštećenih, ovo je bio jedan od najstresnijih trenutaka u njihovim karijerama, no nisu govorili o detaljima jer je javnost bila isključena sa suđenja.

Prema neslužbenim informacijama, dječaka su dosad ispitali sudac, tužitelji i odvjetnici oštećenih.

K. K. je jutros, u pratnji hitne pomoći, prevezen u Specijalni sud, gdje se nastavio kazneni postupak protiv njegovih roditelja, javlja N1.

Suđenje je danas nakratko prebačeno iz sudnice u Palači pravde u sudnicu Specijalnog suda u Beogradu. Razlog je sigurnosni aspekt, jer se jedino u zgradi Specijalnog suda moglo osigurati svjedočenje dječaka koji je ubio devetero učenika i zaštitara, te ranio još šest osoba.

Budući da je javnost u ovom postupku isključena, mediji nisu mogli prisustvovati ovom, kao ni prijašnjim ročištima.

Maloljetni K. K. prvi je put napustio psihijatrijsku kliniku u kojoj je smješten otkako je 3. svibnja 2023. počinio masovno ubojstvo, te je doveden u sudnicu kako bi svjedočio u postupku protiv svojih roditelja i instruktora streljane u kojoj je vježbao gađanje, na koje ga je, prema tvrdnjama Višeg državnog tužiteljstva, vodio njegov otac.

Dječak je već bio ispitan u srpnju prošle godine kao svjedok dok je istraga još trajala. To ispitivanje trajalo je nekoliko sati i provedeno je putem videolinka.

Inače, tabloidi su posljednjih dana objavljivali dijelove njegovog svjedočenja, zbog čega je u nedjelju reagirao Viši državni tužitelj u Beogradu, izdavši obveznu uputu Prvom osnovnom javnom tužiteljstvu - da otvori predmet i istraži kako su tajni podaci iz slučaja "Ribnikar" dospjeli u javnost, te da se procesuiraju odgovorni.

  • +26
Prvo svjedočenje dječaka ubojice Izvor: Pixsell / Autor: Borna jaksic/PIXSELL

Podsjetimo, u ovom postupku, osim dječakovih roditelja Vladimira i Miljane Kecmanović, te instruktora streljačkog kluba 'Partizan' Nemanje Marinkovića, optužen je i predsjednik tog kluba, Ratko Ivanović.

Ivanović je optužen da je tijekom istrage dao lažni iskaz. Na sudu je u lipnju 2024. godine negirao krivnju, no dva tjedna kasnije sklopio je nagodbu s Tužiteljstvom.

Priznao je krivnju i osuđen na pet mjeseci kućnog pritvora, iako je Tužiteljstvo za njega prvotno tražilo kaznu od tri godine zatvora.

Instruktor Marinković optužen je za isto kazneno djelo, te je za njega predložena ista kazna.

Vladimira Kecmanovića, dječakovog oca, Tužiteljstvo tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i traži kaznu od 12 godina zatvora.

Dječakova majka, Miljana Kecmanović, optužena je za nedopušteno posjedovanje oružja i streljiva, a Tužiteljstvo za nju traži kaznu od dvije i pol godine zatvora.

U slučaju 'Ribnikar' u tijeku je jedan kazneni i pet parničnih postupaka. Kazneni postupak pokrenulo je Više javno tužiteljstvo u Beogradu, dok parnične postupke vode obitelji oštećenih u masovnom ubojstvu.