RAT TITANA NA LJEVICI

Chomsky i Žižek se izvrijeđali kao mala djeca

24.07.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Sukob na intelektualnoj ljevici se nastavlja: nakon što je lingvist Noam Chomsky izrazio svoj prijezir prema teoretičarima poput Jacquesa Lacana i Slavoja Žižeka, potonji je uzvratio time da je Chomsky podržavao Crvene kmere u Kambodži, na što je uslijedio uzvratni udarac slavnog lingvista

Sve je započelo još krajem 2012. godine, kada je Noam Chomsky dao intervju u kojemu je europske teoretičare poput Žižeka i Lacana opisao 'intelektualnim pozerima', a njihov rad komentirao je zapitavši se 'zbog čega uopće ima utjecaja, jer ja ne vidim ništa vrijedno utjecaja u tome'. Slavoj Žižek je isprva ignorirao te komentare na svoj račun, sve dok nedavno nije bio direktno upitan o njima, pa je izjavio da je 'Chomsky sa svojom empirijom često bio u krivu', napominjući i da je taj ljevičarski intelektualac svojedobno podržavao Crvene kmere.

Sada je pak uslijedila nova runda razmjene udaraca na svjetskoj intelektualnoj ljevici između empiričara i postmodernista, odnosno Chomskog i Žižeka. Chomsky se u tekstu pod naslovom 'Fantazije' ponovno obrušio na Žižeka, optuživši ga da ignorira činjenice.

'Kao što čitatelj lako može utvrditi, Žižek ne pruža ni najmanji dokaz za potporu svojim optužbama, već jednostavno ponavlja ono što je najvjerojatnije čuo - ili možda pročitao u slovenskim novinama. Ne manje zanimljiv je Žižekov šok da smo koristili podatke koji su bili dostupni. On 'potpuno odbacuje' takav postupak. Nema potrebe komentirati takvu opasku koja iracionalnom daje loš glas', napisao je, između ostaloga, Chomsky.

Reakciju Slavoja Žižeka vjerojatno neće biti potrebno dugo čekati.