REVIJA U LAUBI

Filmove s Cinehilla sad možete pogledati i u Zagrebu, evo i rasporeda

29.08.2024 u 14:22

Bionic
Reading

Lauba - Kuća za ljude i umjetnost, jedno od zagrebačkih kulturnih središta, i ovog ljeta postaje središnje mjesto filmske umjetnosti te će od 29. kolovoza do 8. rujna biti domaćin revije najboljih filmova s nedavno održanog festivala Cinehill u Gorskom kotaru.

Revija započinje filmom "Motel Destino" brazilskog redatelja Karima Aïnouza, koji će osobno prisustvovati događaju.

Na programu su i zagrebačke premijere, uključujući dugometražni prvijenac "Tuesday" hrvatske redateljice Daine Oniunas Pusić, poznate po svojim kratkometražnim filmovima. U glavnoj ulozi je Julia Louis-Dreyfus, popularna Elaine iz serije "Seinfeld". Redateljica će osobno predstaviti svoj film zagrebačkoj publici, stoji u priopćenju Laube.

Revija će uključivati i niz drugih festivalskih hitova, poput "Janet Planet", duhovite drame o odrastanju i majčinstvu u režiji američke dramatičarke Annie Baker, te dramu "Kalak" švedske redateljice Isabelle Eklöf, koja se bavi posljedicama seksualnog nasilja u kulturi urbaniziranih grenlandskih Inuita.

U drugom tjednu programa, publika će imati priliku prisjetiti se prošlogodišnjih pobjednika Cinehilla – bugarske drame "Blagina pouka" i kanadsko-francuske priče o odrastanju "Jezero Falcon". Također, bit će prikazana i talijansko-hrvatska crnohumorna drama "Denni i Sergio" koje je "osvojila srca gledatelja u Gorskom kotaru".

Pretposljednji dan revije obilježit će romantična crna komedija "Vampirica mekog srca traži suicidalnu osobu", koja je na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu osvojila četiri nagrade. Film prati neobično prijateljstvo između mlade vampirice i tinejdžera sklonog samoubojstvu.

Za kraj revije, 8. rujna, bit će prikazan dokumentarni film "Shane MacGowan: Priča o pjevaču Poguesa" u režiji Juliena Templea koji će biti gost festivala. Posveta nedavno preminulom frontmenu kultne grupe The Pogues će zaokružiti filmski program.