ISTAKNUTI UREDNIK FILMSKE REDAKCIJE

Filmski publicist Nenad Pata preminuo u 91. godini

27.04.2021 u 13:34

Bionic
Reading

U Zagrebu je u 91. godini preminuo istaknuti urednik filmske redakcije TV Zagreb i filmski publicist Nenad Pata, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar

Nenad Pata rođen je 1930. u Dubrovniku, a završio Filozofski fakultet u Zagrebu. Bio je šef Studija za crtani film u Zagreb filmu. Glavni urednik Obrazovnog i dječjeg programa RZ-a (1973–76), glavni urednik Filmskog programa TVZ-a (1976–88) te komentator.

Radio je i kao urednik emisija Velike kinematografije i Jedan autor, jedan film te 23 epizode serije Zagrebačka škola crtanog filma.

Kako se ističe, osobito je bio uspješan kao urednik filmske emisije "3,2,1,...kreni!" (1977–83), u kojoj su gostovali vodeći svjetski redatelji Welles, Truffaut, Herzog, Chabrol i mnogi drugi.

U okviru filmske redakcije producirao je jedan od najuspjelijih hrvatskih filmova "Ritam zločina" Zorana Tadića (1981), za koji je nagrađen kao najbolji producent na festivalu u Bruxellesu.

Tih godina Pata je bio jedna od najvažnijih ličnosti hrvatske i jugoslavenske filmske kulture, napominje se.

Objavio je više knjiga o animaciji, knjigu "Filmski velikani u Zagrebu", uredio je monografiju "Dušan Vukotić Vud" i objavljivao tekstove u novinama i časopisima.

Godine 1983. dobio je francuski orden Viteza umjetnosti i književnosti, a Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo mu je 2014. nagradu Vladimir Vuković za životno djelo na području filmske kritike i publicistike. Preminuo je 24. travnja, kao najstariji član tog društva.