premijera francuske komedije

Jubilarni Rendez-vous au cinéma u 40 hrvatskih nezavisnih kina

09.09.2024 u 12:49

Bionic
Reading

Jubilarni, 10. Rendez-vous au cinéma, koji će se održati u 40 hrvatskih nezavisnih kina, otvara se 19. rujna istovremeno u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku premijernom projekcijom francuske nadrealne komedije 'Drugi čin', prvim od šest filmova u programu.

Novi film ekscentričnog francuskog redatelja, glazbenika i DJ-a Quentina Dupieuxa, je meta komedija o umjetnosti, društvu i ljubavi, romantičnoj vezi muškarca i zaljubljene žene. Premijerno se prikazuje u zagrebačkom kinu Kinoteka, u kinu Bačvice u Splitu, Art kinu Croatia u Rijeci te u osječkom kinu Urania.

Do 19. listopada u okviru manifestacije prikazat će se još pet filmova, a među njima i tri francuska klasika.

'Velika pustolovina' je francusko-britanska ratna filmska komedija snimljena 1966. godine u režiji Gérarda Ouryja, poznata kao jedno od najpopularnijih i treći najgledaniji film ikada snimljen u Francuskoj.

Prvi film Françoisa Truffauta, '400 udaraca' je remek-djelo kojim je autor utemeljio francuski novi val, a inspirirano je redateljevim djetinjstvom i odrastanjem, a prati dječaka koji, suočen neshvaćanjem vlastite obitelji i tiranskim odnosom nastavnika u školi bježi od kuće.

Tu je i romantična je drama redatelja Claudea Sauteta, "Sitnice koje život znače iz 1970., nastao prema romanu 'Intersection' Paula Guimarda o prometnoj nesreći koja iza nedramatične fasade svakodnevnog života otkriva intimne drame. U glavnim ulogama su Romy Schneider i Michel Piccoli.

Preostala dva naslova iz programa su dokumentarni film 'Godine super osmice' te animirani film 'Široko i Kraljevstvo vjetrova'.

Prvi je uradak dobitnice Nobelove nagrade za književnost Annie Ernaux iz 2022., koji redateljski supotpisuje sa sinom Davidom Ernaux-Briotom, te gdje kao i u svojim literarnim djelima, spaja autobiografiju sa sociološkim pogledom na suvremena zbivanja.

Film se sastoji od arhivskih snimaka obitelji Ernaux nastalih u periodu između 1972. i 1981. godine i svjedoči o njihovu životu od trenutka kada, kupivši 8mm kameru i projektor, počinju bilježiti svoju svakodnevicu.

Drugi se najavljuje kao raskošna obiteljska bajkovita fantazija Benoîta Chieuxa koja je svojim maštovitim svjetotvorstvom i likovima osvojila Nagradu publike na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju. Uz projekciju će biti distribuirani i edukativni materijali.

Program je realiziran u partnerstvu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra.