AKTUALNA TEMA

Kristian Novak: Bio bi kukavičluk ne spomenuti 'aferu nakaze'. Ipak se kreće!

23.10.2024 u 11:12

Bionic
Reading

Ovogodišnju nagradu Ksaver Šandor Gjalski, koju dodjeljuju Grad Zabok i Društvo hrvatskih književnika, osvojio je Kristian Novak s romanom 'Slučaj vlastite pogibelji'. Prilikom dodjele u Zaboku, Novak se osvrnuo i na aktualnu 'aferu nakaze'

Ovo je drugi put zaredom da Novak osvaja tu nagradu - već ju je osvojio s romanom 'Ciganin, ali najljepši'. Tim povodom u Zaboku je u sklopu manifestacije Dani Gjalskog održano i predstavljanje knjige.

S obzirom na tematiku romana, koji se jednim svojim dijelom bavi i zviždačima, osobama koje su u stanju javni interes pretpostaviti osobnom, bilo je zanimljivo čuti komentar Novaka na aktualnu 'aferu nakaze'. Podsjetimo, mlada policajka iz Šibenika prijavila je Annu Dujić, kćer moćnog šefa Hrvatskih šuma Nediljka Dujića, poznatu po tome što je vatrogasce koji su gasili požar kod Šibenika nazvala 'nakazama', tvrdeći da ju je vrijeđala i pokušala pregaziti.

'Od mene niste sigurno čuli puno dnevne politike, ali ovdje bi bio kukavičluk ne spomenuti 'aferu nakaze'. Tu se ponavlja ista stvar, ali čini mi se da je javnost ovaj put stala u zaštitu mlade policajke i da to ipak nešto znači te da se krećemo u pozitivnom smjeru', prenosi HRT Novakove riječi.

  • +11
Kristian Novak Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Na pitanje može li književnost mijenjati svijet odgovara:

'Može! Ne kažem da će to biti moja književnost, ali samo mali pomak, da se počne pričati o tome, da se počne razmišljati na drugačiji način, može prouzročiti promjene', zaključio je Novak.