NAGRAĐIVANI FILMAŠ

Oskarovac Alfonso Cuaron predavač na Slano Film Days

06.06.2024 u 23:58

Bionic
Reading

Dobitnik Zlatnog lava i peterostruki osvajač Oscara, meksički filmski redatelj, scenarist, producent i montažer Alfonso Cuarón bit će jedan od predavača na manifestaciji Slano Film Days od 18. do 22. lipnja, objavili su organizatori

Osim filmova Roma (2018.) i Gravitacija (2013.), koji su mu donijeli tri, odnosno dva Oscara, u Cuaronovoj biografiji ističu se i filmovi Djeca čovječanstva (2006.), Harry Potter i zatočenik iz Azkabana (2004.), I tvoju mamu također (2001.), Velika očekivanja (1998.) i Mala princeza (1995.). Kao producent, Cuaron je sudjelovao u nastajanju brojnih filmova, uključujući kratki film Le Pupille (2022.) Alice Rohrwacher, nominiran za Oscara.

Uskoro će svjetlo dana ugledati i najnoviji projekt Cuarónove producentske kuće Esperanto Filmoj – serija Disclamer, u kojoj su uloge ostvarili dobitnici Oscara Cate Blanchett i Kevin Kline te za Oscara nominirani Sacha Baron Cohen, Kodi Smith-McPhee i Lesley Manville.

Cuaronu će se na Slano Film Days u glavnom programu za redatelje, glumce i snimateljice pridružiti i nagrađivani redatelji Pawel Pawlikowski, Ruben Östlund, Michel Franco i Juho Kuosmanen.

„Oni će u neformalnom, prijateljskom okruženju podijeliti svoje bogato profesionalno iskustvo, ali se zasigurno i inspirirati uz mlade regionalne talente: redatelje, glumce i snimateljice“, navode organizatori.

Slano Film Days, čiji je organizator i autor koncepta Mirsad Purivatra, donosi i filmske projekcije na otvorenom, uz neformalna druženja sudionika i gostiju. Partner Slano Film Days je Sarajevo Film Festival, koji će organizirati CineLink radionice s ciljem razvijanja novih filmskih projekata.

Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata na Slano Film Days podržali su Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Slovenski filmski centar.

Slano Film Days održat će se u Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22. lipnja 2024.