prvo izdanje

Završen festival: Slano je novi centar susreta filmskih autora i ljubitelja filma

25.06.2024 u 10:30

Bionic
Reading

Filmski autori različitih kulturnih pozadina i generacija okupljeni kako bi podijelili različite pristupe u svom kreativnom impulsu - u zajedničkom cilju stvaranja filmske umjetnosti

Završilo je prvo izdanje Slano Film Days. U pet je dana održavanja, 16 mladih filmskih umjetnika, sudionika Slano Film Days, u prijateljskom, neformalnom ozračju, bez natjecateljskog pritiska upotpunilo je svoje profesionalne vještine u razgovorima s nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske umjetnosti i filmske industrije.

Otvoreni razgovori, o kreativnom procesu stvaranja filmova, idejama ili novim projektima, bilo da je riječ o glumcima, redateljima ili snimateljicama, fokusirali su se na film kao umjetnost, ostavljajući pritom po strani njegovu tržišnu vrijednost, što i jest najvažnije obilježje Slano Film Days i ono što ga izdvaja od ostalih događaja u filmskom svijetu.

Oscarovci Alfonso Cuarón i Paweł Pawlikowski, renomirani filmski autori Ruben Östlund, Michel Franco, Juho Kuosmanen, Elia Suleiman, Ognjen Glavonić, Lili Horvát, genijalni direktor fotografije Michael Seresin, ali i utjecajni predstavnici filmske industrije, programski direktor i zamjenik generalnog delegata na Filmskom festivalu u Cannesu Christian Jeune, producent Philippe Bober, producentica Emilie Georges, predsjednica Međunarodnog udruženja casting direktora Timka Grin te agentica za talente Jessica Kovacevic, filmske su razgovore vodili s glumicama i glumcima: Erom Balaj, Milicom Janevski, Saškom Kočevim, Anušom Kodelja, Lidijom Kordić, Borisom Lerom, Goranom Markovićem i Anitom Ognjanović, redateljicama i redateljima Ivanom Bakračem, Blertom Basholli, Dinom Duma, Uršom Menart i Vladimirom Tagićem, te snimateljicama Milicom Drakulić, Dubravkom Kurobasa i Majom Radošević.

Filmski autori svjetske reputacije, napustili su Slano, kako su i sami istaknuli, nadahnuti i osvježeni energijom mladih talentiranih umjetnika koji čine budućnost svjetske kinematografije.

'Slano Film Days jedinstveni je doživljaj', izjavio je peterostruki Oscarovac Alfonso Cuarón. 'Ovo je bila zajednica filmaša i glumaca različitih kulturnih pozadina i generacija koji su se okupili kako bi podijelili različite pristupe u svom kreativnom impulsu. Sve različitosti brišu se u zajedničkom cilju stjecanja znanja i stvaranja filmova.'

Paweł Pawlikowski rekao je : 'Upoznao sam toliko mladih talentiranih i kreativnih filmskih autora da je to za mene pravo osvježenje i veliko je zadovoljstvo biti dijelom ovog projekta'.

'Atmosfera na Slano Film Days je jednostavno nevjerojatna', izjavio je švedski redatelj Ruben Östlund i dodao 'ovdje se međusobno susrećete na vrlo neposredan način, a razgovori se nastavljaju dugo nakon programa…ponekad s mladim studentom filma, ponekad s Oscarom nagrađenim redateljem'. Finski redatelj Juho Kuosmanen rekao je: 'Ovo je već treći put da sudjelujem u ovom značajnom kreativnom hubu. Vrlo rijetko imate priliku tako duboko istražiti ideje i metode drugih filmaša kao ovdje, a bliska interakcija s drugim filmašima opuštena je i ugodna'.

'Mislim da su ovakvi događaji u filmskom svijetu - nužnost! S obzirom na sve što se događa u svijetu, ne vidim bolji način od onog da se stvori ambijent za mlade generacije filmaša koji će učiti uz 'velike majstore filma', a koji će se zauzvrat osvježavati njihovom energijom', izjavio je palestinski redatelj Elia Suleiman.

'Dragi ljudi, strastveni filmaši, okupili su se kako bi razgovarali o svojim snovima, strahovima, borbama i malim postignućima u prijateljskom i lijepom okruženju Slanog“ izjavila je jedna od sudionica, redateljica Blerta Basholli, a njen kolega redatelj Vladimir Tagić smatra kako je najvažniji aspekt Slano Film Days bliski kontakt i povezanost svih ljudi koji su dio festivala. 'Osjećao sam se kao dio zajednice u kojoj se razmjenjuju iskustva. Ovo je 'mali' festival, ali mali na najbolji mogući način. Na većini 'velikih' festivala izgubiš se i ne osjećaš se značajnim. Ovdje to nije slučaj i jako je važno da tako i ostane'. Glumac Goran Marković rekao je: 'Uživao sam u prekrasnoj atmosferi s inspirativnim ljudima. Ovakvi događaji su prijeko potrebni na našim prostorima. Sretan što sam dio toga.'

Glumica Milica Janevski izjavila je: 'Zahvalna sam i sretna što sam bila dijelom ovog projekta. Bilo je to produktivno, značajno iskustvo s puno ljubavi prema filmskoj umjetnosti.'

U večernjim satima održavale su se filmske projekcije, filmova čiji su autori bili gosti Slano Film Days, pa su filmove osobno najavljivali, što je još jedna posebnost koja ovom događanju daje i stanovitu slavljeničku, festivalsku notu. Gledatelji su pod vedrim nebom na glavnom trgu u Slanom i u vrtu Ville Riva imali priliku pogledati višestruko nagrađivana filmska ostvarenja: Djeca čovječanstva, Alfonsa Cuaróna; Anđeosko srce, Alana Parkera; Ida, Paweła Pawlikowskog; Sjećanje, Michela Franca i Palo lišće, Akija Kaurismäkija. Održane su i dvije posebne projekcije; filma Nebojše Slijepčevića, Čovjek koji nije mogao šutjeti i Alfonsa Cuaróna I tvoju mamu također.

'Pohvalio bih cijelu ekipu Slano Film Days koja je ovaj koncept realizirala na najljepši mogući način. Zadovoljstvo festivalskih gostiju i sudionika, ali i stanovnika i posjetitelja Slanog najbolji je pokazatelj da smo na pravom putu i da smo ovo divno mjesto već uspostavili kao novi centar susreta filmskih autora i ljubitelja filma', izjavio je Miro Purivatra direktor Slano Film Days.

Slano Film Days je završio uspostavljanjem suradnje sa Zakladom UNIQA SEE FUTURE kojoj je ovo prva veća suradnja na području kulture, u partnerstvu sa Sarajevo Film Festivalom, Slano Film Days i filmskim centrima u regiji, koja će pružiti podršku mladim filmskim autoricama u realizaciji projekata usmjerenih na osnaživanje društveno angažiranih tema. Naime, ulaganje u mlade talente u samoj je srži Zaklade UNIQA SEE FUTURE, osnovane s ciljem pružanja podrške mladim ljudima koji se svojim sposobnostima i talentima ističu u sportu, kulturi i održivosti.

Podržavajući mlade talente, kao nositelje promjena i s potencijalom transformacije lokalnih zajednica, UNIQA nastoji biti katalizator pozitivnih društvenih promjena i ima za cilj pružiti mladima resurse i prilike da usavrše svoje talente i ostvare svoj puni potencijal. Uvjereni smo da ćemo zajedničkim snagama, uz kompetentne ljude iz svijeta umjetnosti i kulture, pružiti snažnu podršku i poticaj mladim autoricama za buduće uspješne filmske produkcije na koje ćemo svi u Regiji biti ponosni', izjavio je Adel Bahtanović, predsjednik UNIQA SEE regije.

Partner festivala je najprestižniji filmski festival u regiji - Sarajevo Film Festival, koji je u okviru Slano Film Days organizirao CineLink radionice s ciljem razvijanja novih filmskih projekata. Ova radionica započela je prije desetak godina u Slanom gdje filmski profesionalci u jedinstvenoj atmosferi unapređuju svoje ideje i projekte kako bi se što bolje predstavili u kolovozu na marketu Sarajevo Film Festivala, a gostima festivala se u ulozi moderatora pridružio i Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata na Slano Film Days podržali su filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Slovenski filmski centar.

Ovakav format filmskog događanja sudionicima i gostima Slano Film Days je pružio jedinstvene filmske razgovore, te su mnogi od njih već najavili svoj dolazak i sljedeće godine što je najljepši kompliment i najvrjednija nagrada koju ovakav projekt može dobiti. Važno je istaknuti i da su Slanjani objeručke prigrlili Slano Film Days, bili divni domaćini i svih pet večeri uživali u projekcijama nagrađivanih filmova. Sve filmske projekcije bile su popunjene 'do zadnje ležaljke', što najavljuje da će Slano u budućnosti postati tradicionalno mjesto susreta filmskih autora i ljubitelja filma.

sve osim nogometa

Učitavanje...