kulturni roštilj

Nijemi film o alkoholizmu uz živu glazbu u Vrapču? Da, događa se. I doznali smo sve o tome

06.06.2024 u 08:49

Bionic
Reading

Postavili smo pet pitanja Toniju Šariću, umjetničkom direktoru filmskog festivala DORF, čiji novi projekt Kin-o-zvuk osvaja publiku diljem zemlje

Želite li danas pogledati gotovo sto godina star nijemi film 'Birtija' u prostoru Klinike za psihijatriju Vrapče, uz pratnju benda LHD? Zvuči fantastično, no žao nam je, nećete moći, događaj je rasprodan. Iza ove genijalne ideje stoji poznati vinkovački entuzijast Toni Šarić, čovjek koji proteklih 18 godina svakog ljeta u svoj grad dovodi glazbene dokumentarce.

Film je nastao u sklopu Škole narodnog zdravlja, režirao ga je Joza Ivakić, a tematizira alkoholizam i njegove posljedice za društvo, obitelj i pojedinca - nešto što je i danas aktualno. Dio je to popratnog programa Dana prava osoba s duševnim smetnjama koji se upravo obilježava. Šarić nam je predstavio svoj novi projekt Kin-o-zvuk, otkrio zašto je izabrao baš 'Birtiju' kao prvi film u ciklusu, približio tko je bio Ivakić, objasnio kako je došao do benda i najavio novo izdanje DORF-a.

Možete li ukratko predstaviti svoj projekt Kin-o-zvuk?

Radi se o novom projektu koji smo pokrenuli prošle godine, nakon Festivala dokumentarnog rock filma DORF, koji traje već 18 godina u organizaciji Udruge ljubitelja filma RARE Vinkovci. Ovo je novi izazov, u kojem ćemo nastaviti, da tako kažem, sa izvlačenjem na svjetlost zanimljivih priča iz arhive, bogate prošlosti, na što je moguće zanimljiviji način, prihvatljiv što većem broju zaljubljenika u glazbu i film. U suradnji s Hrvatskom kinotekom odlučili smo se vratiti na same početke, digitalno restauriranim nijemim igranim filmovima dodati novu vrijednost i učiniti ih aktualnima gotovo 100 godina poslije. Nadam se da ćemo u narednim godinama proširiti glas u suradnji s drugim autorima, novim pristupima, uz novu tehnologiju i izvan granica Hrvatske. Pratite najave aktivnosti na društvenim mrežama i pozovite nas, rado ćemo doći i predstaviti se.

Zašto ste izabrali film 'Birtija'?

Radi se o zanimljivom projektu koji je dvadesetih godina prošlog stoljeća provodila Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar (koji je prilično vezan za Vinkovce, što je značajno utjecalo na izbor) prosvjetiteljskim filmskim radovima koji su tematizirali probleme tadašnjeg društva. Nažalost, situacija se nije puno promijenila, problem alkoholizma je prisutan i dalje (možda i više), a raduje nas dobra reakcija i stručnih institucija, medija i publike. Sumnjam da ćemo imati uspjeha u tom smislu, ali bili bismo zadovoljni da uspijemo pokrenuti neke nove interpretacije i - možda - prijedloge kako poboljšati trenutno stanje na tom području.

Tko je bio Joza Ivakić?

Radi se o važnom slavonskom autoru, vrsnom poznavatelju slavonskog mentaliteta. Vinkovačko kazalište danas nosi njegovo ime, a njegova djela ostavila su traga u nacionalnoj književnosti, kazalištu, naravno i filmu. U ovom projektu su tada sudjelovali svi važniji domaći glumci - zanimljivo je da je glavni junak 'Birtije' Branko Marjanović, kasnije poznati hrvatski redatelj i montažer, bio sin voditelja filmskog odjela ŠNZ-a... Sve je povezano.

Koliko je teško bilo naći bend koji bi prikladno ozvučio nijemi film?

Kada mi je Vjeran Pavlinić, inače pročelnik restauratorskog odjela pri Hrvatskoj kinoteci i supervizor projekta, predložio film za prikazivanje u Vinkovcima, nije mi se to na prvu učinilo zanimljivim za DORF, ali u nastavku razgovora, kad sam mu rekao da LHD sviraju na DORF-u 2023., on je predložio da ih pitam da ozvuče film (inače je radio spotove Bambi Molestersima, a i svi se znamo već jako dugo kroz zajedničku ljubav prema tom garage rock zvuku šezdesetih). Uglavnom, nakon što su Lada i ekipa pogledali film, vrlo brzo su pristali i - evo ga, već su iza nas četiri projekcije, a do kraja godine imamo dogovorenih još toliko. Nadam se da ćemo nastaviti te za još jedan film iz tog razdoblja napraviti autorsku glazbu te objaviti kao poseban album. LHD uživaju u procesu, svima nam je ovo uzbudljivo iskustvo i postoji odlična pozitivna energija iza svega.

Što se događa s DORF-om, možete li najaviti ovogodišnje izdanje?

DORF postaje punoljetan ove godine, u pripremi je monografija, nekako prirodno je zatvoren taj krug i vrijeme je da se okrenemo novim izazovima. Bit će održan u listopadu u Vinkovcima, a trenutno je otvoren natječaj za prijave i traje do 12. srpnja.

sve osim nogometa

Učitavanje...