obljetnica ansambla

Robot ravnao Dresdenskim simfonijskim orkestrom

14.10.2024 u 12:40

Bionic
Reading

Robot s tri ruke ušao je u glazbenu povijest jer je prvi dirigirao ansamblom na koncertu kojim je u nedjelju proslavljena 25. godišnjica Dresdenskog simfonijskog orkestra.

Korištenjem tri ruke sa svjetlećim palicama za dirigiranje i povremenim održavanjem različitih tempa za pojedine skupine u orkestru, mehanički maestro zaradio je gromoglasni pljesak nakon premijere "Robotersinfonie" (Simfonija robota) u koncertnoj dvorani Hellerau u Dresdenu.

Markus Rindt, ravnatelj Dresdenskog simfonijskog orkestra, rekao je da je za projekt uspio dobiti pomoć stručnjaka s Tehničkog sveučilišta u Dresdenu.

Dirigirajući stroj, opremljen sa sedam zglobova, "naučio" je kako održavati ritam i prenijeti dinamiku, rekao je Rindt.

U sličnom pothvatu, robot dirigent vođen umjetnom inteligencijom prošle je godine dirigirao orkestrom u Južnoj Koreji. Organizatori projekta u Dresdenu kažu da se glazbenici ne trebaju strahovati da će ih netko zamijeniti.

"Nije nam cilj zamijeniti dirigente u budućnosti", rekao je Rindt. Cilj je otvoriti novi teren i istražiti glazbene mogućnosti uz pomoć robota, dodao je. 

Dresdenski simfonijski orkestar proslavio je 25. godina koncertom na kojem su sudjelovali glazbenici iz renomiranih njemačkih i inozemnih orkestara te suvremenim djelom složenih ritmova skladanih za "hibridnu" izvedbu s robotom dirigentom.