MEĐUNARODNI USPJEH

S osvojenim 2. mjestom naš glazbenik pobijedio na natjecanju skladatelja

03.08.2016 u 11:41

Bionic
Reading

Hrvatski skladatelj i glazbeni pedagog Dario Cebić dobitnik je 2. nagrade na međunarodnom natjecanju iz skladbe 'International Composer Competition 2016 - Egidio Carella', izvijestila je izdavačke kuća Spona

Na tom velikom međunarodnom natjecanju u Italji Cebić je sudjelovao sa skladbom 'Symphony No. 8 - za orkestar' i osvojio 2. mjesto, ispred Antonelle Bertoni i Elene Maiullari iz Italije te Santiaga Quintansa Arronda iz Španjolske. Cebić je, kako se navodi, imao daleko najviše bodova, a 1. nagrada nije dodijeljena.

U 'B kategoriji' u kojoj se Cebić natjecao sudjelovali su 34 natjecatelja iz cijelog svijeta. Komisija na čelu s Oscarom Van Dillenom iz Nizozemske te članovima Giuseppeom Colardom, Ludovicom Pelisom i Andreom Talmelli iz Italije jednoglasno je odlučila dodijeliti Cebiću najvišu nagradu.

Dario Cebić završio je postdiplomski studij skladbe na 'Universität für Musik und darstellende Kunst' u Beču. Doktorski studij iz glazbenih znanosti završio je u Grazu na 'Universität für Musik und darstellende Kunst Graz', dok je glazbene znanosti, analize i tehniku moderne skladbe usavršavao na 'Hochschule für Musik Hanns Eisler' u Berlinu.

Dobitnik je brojnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, između ostalih: nagrada Zagrebačke županije 2014. godine za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu; poticaja za hrvatsko glazbeno stvaralaštvo Ministarstva kulture 2013. godine; međunarodne nagrade za umjetnika godine 'Artist of the Year 2014', koju mu je dodijelila International Art Society & Academy; nagrade europske i svjetske folklorne asocijacije 2015. godine; 1. nagrada na '14. Concorso Internazionale di Composizione' u Bariju. Dobitnik je i nagrada u Grčkoj, Austriji i Italiji, kao i specijalne nagrade u New Yorku 2013. i 2014. godine. Do sada je skladao 11 simfonija.