BROJNI SUDIONICI

U DHK otvoreni 45. Zagrebački književni razgovori (ZKR)

03.10.2024 u 00:05

Bionic
Reading

Ovogodišnji 45. zagrebački književni razgovori (ZKR), na kojima će se raspravljati o pitanjima književnoga kanona, otvoreni su u srijedu navečer u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu

ZKR je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, napomenuvši kako su u Hrvatskoj politika i kultura u suglasju onoliko koliko trebaju biti, a to znači niti malo. Ocijenila je kako je to za sve u politici poticajno, kao i za one koji se bave kulturom.

Izrazila je uvjerenost kako će se najavljeni dijalog nastaviti tijekom cijele manifestacije, koju obilježava posvećenost dijalogu i razgovoru, kojeg treba u kulturi, politici, a ponajviše u društvu.

Predsjednik Povjerenstva ZKR-a Dubravko Jelačić Bužimski istaknuo je da samo čitanje obnavlja život književnoga djela.

Nije li kanon kao usvojeni standard potencijalno opresivan i nerealan, umjesto da bude točan, iskren i koristan, upitao je Jelačić Bužimski i dodao kako se čin kanonizacije, unatoč modifikacijama, ustalio kao nastojanja da se uvedu vrijednosne hijerarhije među književnim djelima.

Tema 45. ZKR-a je potraga za književnim kanonom, koji se u književnoteorijskom smislu najčešće definira kao ustaljeni popis autora koji se smatraju književno vrijednima.

Sudionici manifestacije razgovarat će o tome kako se kanon mijenja, kako danas gledamo na književni kanon, kakve će se knjige čitati u budućnosti, koje će "nestati" te tko će čitati književna djela.

Program ZKR-a počinje u četvrtak u 9 sati, a o književnom kanonu, raspravljati će, uz ostale Ana Bedek, Vanda Mikšić, Sanja Nikčević, Miroslav Mićanović, Krisztina Tóth, Walter Fanta, Maciej Czerwiński, Michal Babiak, Tihomir Glowatzky i Marinko Koščec.

Osim predavanja o književnom kanonu, razgovarat će se o "našemu suvremeniku Borgeseu", utjecaju francuskih književnih nagrada na oblikovanje kanona te potrebi književnog kanona u Njemačkoj.

Na programu su i paneli, odnosno moderirani razgovori, koje će voditi književnik Andy Jelčić. Tijekom moderiranog razgovora postavit će se pitanje možemo li se složiti oko pet najboljih pisaca te hoće li u kontekstu novih medija književnost doživjeti kraj, a kanon postati preživjelom kategorijom.

Zagrebački književni razgovori DHK-a pokrenuti su 1969. godine na inicijativu pjesnika Slavka Mihalića i jedna su od najdugovječnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj.

U susretima na ZKR-u sudjelovali su književnici, književni kritičari, jezikoslovci, prevoditelji, kulturolozi, ljudi najširih pogleda na književnost iz Hrvatske i svijeta – sveukupno njih preko tisuću.

ZKR otkrivaju i približavaju svjetska književna kretanja te daju znanstveni i umjetnički uvid u njih hrvatskim književnicima i javnosti koju zanima književnost.