Park Ribnjak

Osvojite ulaznice za XV. Ljetne noći Teatra EXIT

23.07.2024 u 17:04

Bionic
Reading

Čitateljima tportala darujemo 1x2 ulaznice za predstave Fešta, Maske i Početak

FEŠTA

  • Autorski projekt (tekst i režija) Josipe Anković i Josipa Ledine
  • Igraju: Josipa Anković i Josip Ledina
  • Umjetnička savjetnica na projektu: Anica Tomić

Josipa i Josip mladi su, dobrostojeći bračni par, godina je 2025., na fešti pod maskama, onim istim maskama koje su zbog epidemioloških mjera bile obavezne 2020. na njihovu tadašnjem vjenčanju; sada se slavi njihova peta godišnjica braka. Gosti te fešte upravo su gledatelji koji, već samim ulaskom u kazalište, postaju njihovi prijatelji, rođaci, kumovi, poznanici ili poslovni partneri, jer ovu predstavu publika nije došla samo gledati, došla je u njoj sudjelovati.

Prisjećajući se svojih ljubavnih početaka Josipa i Josip vode nas kroz kratku povijest svojega odnosa, prepunog uspona i padova. Ništa ne žele sakriti, svaku sitnicu svojeg odnosa podijelit će bez imalo rezerve. Ismijavajući naše ljubavne, bračne i rodne odnose Fešta rastvara brojne stereotipe kojih često nismo ni svjesni, ali svoju kritičku oštricu usmjerava i na društvo koje jedino priznaje zakon braće i kumova.

Predstava ne propituje samo odnos mladog bračnog para, nego i odnos glumca i publike. Neprestano uključujući publiku u scenska događanja, vješto balansira na granici iluzije i stvarnosti i pretvara se u punokrvan događaj.

MASKE

  • Autor, redatelj i izvođač: Dražen Šivak
  • Dramaturgija: Patrik Gregurec, Karla Leko
  • Produkcija: Kazalište Grupa i Dubrovačke ljetne igre u suradnji sa Scenom Ribnjak i Teatrom EXIT

Predstava MASKE oživljavanje je tradicije commedije dell’arte i njezino približavanje široj publici. U formi predavanja, glumac na sceni objašnjava značenje maski i arhetipove koji su predstavljeni u tehnici commedije dell’arte. Putujući kroz klasičnu dramsku književnost Hrvatske i svijeta (Držić, Shakespeare, Moliere, itd.), gledatelji povezuju arhetipske priče o ljudskim odnosima te stvaraju paralele s karakterima naših suvremenika.

Predstavi je 2024. godine na 34. Festivalu hrvatske drame Marulićevi dani dodijeljena Nagrada publike za najbolju predstavu (prosječna ocjena: 4,89), a Karla Leko i Patrik Gregurec dobili su Marula za dramaturgiju predstave.

POČETAK

  • Tekst: David Eldridge
  • Redateljica: Aida Bukvić
  • Igraju: Dijana Vidušin, Dražen Šivak
  • Produkcija: Teatar EXIT i Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradsko kazalište Sisak

Nakon tuluma, u neredu, gdje je svaki tanjur upotrijebljen, a svaka čaša poluprazna ili polupuna, skoro pa poljubac. Možda poljubac. Njih dvoje, dovoljno mamurni od tuluma i umorni od prošlosti koju nose. Toliko različiti, a opet slični u svojoj usamljenosti, jer usamljenost je jedino što ih spaja. Usamljenost koja paralizira u svojim strahovima, sjećanjima na loša iskustva i lijepe uspomene pretvara u crno-bijeli nostalgični film koji se više nikada neće ponoviti. Postoji li u takvom stanju duboke uronjenosti u vlastitu samoću prostor za hrabro prepuštanje u neki novi odnos, novi početak? Je li nepristojno nadati se novoj ljubavi ili možda samo novom poljupcu?

Drama Početak u gotovo realnom vremenu voajerski nas uvlači u početak jednog odnosa, jednog prijateljstva, možda i ljubavi. Je li kasno da život (ponovno) počne?

Čitateljima tportala darujemo 1x2 ulaznice za predstave:

  • Fešta - 1.8. u 21h, Krovna terasa Centra mladih Ribnjak (Park Ribnjak 1)
  • Maske - 2.8. u 21h, Krovna terasa Centra mladih Ribnjak (Park Ribnjak 1)
  • Početak - 3.8. u 21h, Krovna terasa Centra mladih Ribnjak (Park Ribnjak 1)

Dobitnici su Martina Market, Sonja Modrić Barbir i Emil Fuš.