Ispuštanje vjetrova poprilično je neugodan čin, ako nam se dogodi u društvu. Međutim, to je ipak sasvim prirodna pojava, a kada je ne bismo obavljali, to bi moglo donijeti mnogo zdravstvenih poteškoća
Prosječan prdež sastoji se od 59 posto dušika, 21 posto vodika, devet posto ugljikova dioksida, sedam posto metana i četiri posto kisika. Manje od jedan posto uzrokuje smrad.
Temperatura prdeža u stvaranju je 37 stupnjeva Celzijevih.
Brzina prdeža je oko 30 metara u sekundi.
Čovjek proizvede oko pola litre prdeža dnevno.
Jednako prde i žene i muškarci.
Plin od koje prdež smrdi je sumporovodik koji sadrži sumpor, on je ta smrdljiva komponenta. Što vam je prehrana bogatija sumporom, to će vam plinovi biti smrdljiviji. Hrana od koje se posebno smrdljivo prdi su grah, sir, jaja, kupus i gazirana pića.
Većina ljudi prdne 14 puta na dan.
Prdež je zapaljiv jer sadrži metan i vodik.
U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!