PITAJ DOKTORA

Briga za kožu ne prestaje s krajem ljeta; evo kako je zaštiti i na jesen

01.10.2024 u 10:20

Bionic
Reading

Ključne savjete o zaštiti kože i nakon ljeta otkrila nam je Katarina Dujmović Hasanbegović, dr.med., spec. dermatologije i venerologije iz Croatia Poliklinike

Dermatolozi već neko vrijeme upozoravaju kako oštećenja od sunca nisu samo opekline. Riječ je o dugoročnom oštećenju kože, što može rezultirati onim što stručnjaci nazivaju 'preranim starenjem'.

Tijekom ljeta većina se pridržava pravila oko izlaganja i njege kože s odgovarajućim SPF sredstvima, no mnogi nesvjesno zanemaruju jedan vrlo važan faktor - korištenje proizvoda za oporavak od izlaganja sunčevim zrakama.

Nakon ljeta naša koža treba drugačiju njegu jer je djelovanje jakog sunca, morske soli, vjetra i drugih prirodnih faktora vrlo nepovoljno te rezultira isušenom i dehidriranom kožom koja se mora oporaviti.

Hidratacija kože, dakako, najvažniji je korak prilikom oporavka kože nakon ljetnih mjeseci stoga je bitno u svakodnevnu beauty rutinu uključiti proizvode bogate antioksidansima, hijaluronskom i mliječnom kiselinom, s obzirom na to da je koža bila izložena suncu kao i dovoljan unos tekućine kako bi se koža hidratizirala i iznutra.

Iako je ljeto završilo dobar je savjet i nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom.

Liječnica iz Croatia poliklinike, Katarina Dujmović Hasanbegović, dr.med., spec. dermatologije i venerologije dala je nekoliko važnih savjeta kad se radi o zaštiti kože, osobito nakon ljetnih mjeseci, u kojima je najizloženija suncu i još jednom podsjetila i zbog čega je važno redovito kontrolirati madeže (nevuse).

'Melanocitni nevusi su dobroćudne pigmentirane promjene, čiji je trend rasta najuočljiviji kod djece i adolescenata, stoga nevusi sa znakovima rasta kod starijih pacijenata zahtijevaju više pažnje. Nevusi su pod utjecajem UV zračenja te hormonskih i genetskih čimbenika podložni promjenama, stoga ih je potrebno redovito pratiti kod dermatologa', kaže Katarina Dujmović Hasanbegović, dr.med., spec. dermatologije i venerologije.

Klinički znakovi (nepravilni rubovi, neravnomjerna pigmentacija u prethodno jednoliko pigmentiranom nevusu, povećanje i uzdignuće nevusa, odnosno evolucija nevusa u vidu bilo kakve promjene) izraženi su pravilom ABCDE i mogu upućivati na malignu alteraciju.

Liječnički tim Croatia poliklinike čine vodeći stručnjaci iz 22 medicinska područja, a ova renomirana i moderno opremljena zdravstvena ustanova nudi obavljanje svih potrebnih pregleda na jednom mjestu: više od 100 specijalističkih i 700 dijagnostičkih usluga.

Croatia poliklinika opremljena je najsuvremenijom tehnologijom potrebnom za izvođenje laserskih tretmana, a svi liječnici posvećeni su personaliziranoj skrbi za svakog pacijenta, s naglaskom na sigurnost, udobnost i efikasnost tretmana. Ako primijete bilo kakve promjene na madežima, Katarina Dujmović Hasanbegović, dr.med., spec. dermatologije i venerologije kaže da se pacijenti s takvim simptomima bez straha mogu javiti i potražiti pomoć.

'Pregled madeža digitalnim dermatoskopom preporučuje se učiniti jednom godišnje, ali je važan individualni pristup svakom pacijentu. Oni koji imaju sindrom displastičnih nevusa, koji su operirali melanom ili drugi karcinom kože ili imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu vezanu za karcinome kože, izrazito su svijetle puti, oni za koje je zabilježen anamnestički podatak o opeklinama od sunca te pacijenti koji su učestalo izloženi UV zračenju mogu obavljati dermatoskopske preglede i češće, ovisno o procjeni dermatologa', kaže liječnica.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji sa Croatia Poliklinikom.