putovanje bez brige

Četiri važna koraka koji vas mogu pripremiti za plaćanje u inozemstvu

06.08.2024 u 09:26

Bionic
Reading

Više od 50 posto putnika iz Hrvatske izjavljuje da će ove sezone putovati u inozemstvo čak dva ili tri puta

Na odmor odlazimo kako bismo se maknuli od svakodnevnog života i obaveza te uživali u našim omiljenim aktivnostima, a putnici iz Hrvatske posebno vole razgledavati, opuštati se i odmarati te posjećivati obitelj i prijatelje u inozemstvu. Ove godine čak 33% Hrvata putuje na odmor u inozemstvo, a pritom najčešće biraju sunčanu i prelijepu Italiju, Bosnu i Hercegovinu te Njemačku, pokazala je Studija o namjerama putovanja i plaćanja koju je objavila Visa. Zanimljivo je da više od 50 posto putnika iz Hrvatske izjavljuje da će ove sezone putovati u inozemstvo čak dva ili tri puta.

Kako ostvariti snove o savršenom odmoru

Da bismo se kvalitetno odmorili, važno je ne brinuti o ničemu, posebno o plaćanju, i biti sigurni da uvijek možemo sigurno platiti – bilo da smo na lokalnoj tržnici u Turskoj ili na večeri u restoranu uz more u Tajlandu. Ovaj mir tijekom odmora omogućuje brzo, praktično i sigurno plaćanje putem Visa kartica – dostupno na milijunima lokacija diljem svijeta, zahvaljujući kojima ne morate brinuti o nedostatku gotovine ili o tečaju novca. Popularnost digitalnih plaćanja tijekom putovanja u inozemstvo raste među turistima iz Srednje i Istočne Europe.

Također, čak 78% Hrvata želi plaćati na ovaj način kada putujemo u zemlju s drugačijom valutom, što predstavlja porast od 9% na godišnjoj razini. Budući da su Visa kartice prihvaćene na više od 100 milijuna lokacija u preko 200 zemalja i teritorija diljem svijeta, plaćanje čak i za male užitke u inozemstvu više nije problem. Sve što trebate učiniti je na inozemna putovanja ponijeti svoju fizičku platnu karticu ili pametni telefon ili sat s karticom dodanom u mobilni novčanik.

Mnoge prednosti digitalnih plaćanja

Hrvati koji namjeravaju plaćati karticom u inozemstvu cijene ovu metodu plaćanja zbog praktičnosti (31%), brzine (65%) i manjeg rizika od gubitka gotovine (68%). Relativno dobri tečajevi (24%) i bolji pregled potrošnje (49%) također pomažu u kontroli troškova na odmoru. Putnici iz Srednje i Istočne Europe, koji postaju sve digitalno pismeniji, posebno cijene udobnost (61%) korištenja platne kartice u inozemstvu, a jedna četvrtina koristi mobilna plaćanja putem pametnih telefona ili satova tijekom putovanja u inozemstvu. To je jednostavan način plaćanja za užitke na odmoru, a putnici najviše troše na hranu i piće (73%) i zabavu (46%).

Suočite se s problemima kad do njih dođe

Kada plaćate digitalno s Visom, imate stalan pristup svom novcu na bankovnom računu i vaša su plaćanja osigurana. Za digitalno plaćanje, jednostavno prislonite svoju Visa karticu ili pametni telefon s dodanom platnom karticom na terminal u trgovini, restoranu, javnom prijevozu. Digitalna plaćanja s Visa karticama u inozemstvu su jednako brza, praktična i sigurna kao i svakodnevne domaće kupnje. Zahvaljujući Visinoj mreži, Visa kartice mogu se koristiti za plaćanje u više od 180 valuta na milijunima mjesta. Putnici također ne moraju brinuti o nošenju gotovine u lokalnoj valuti sa sobom. Ako je potrebno, možete podići sredstva na jednom od više od 2 milijuna bankomata diljem svijeta. Za osigurano plaćanje, potražite bankomat s Visa logom. Važno je napomenuti da podizanje gotovine s bankomata u inozemstvu može biti i povoljnije – kaže Renata Vujasinović, direktorica Vise u Republici Hrvatskoj.

Dodatni sloj sigurnosti

Kako mobilni novčanici postaju popularni, potrebno je osigurati tehnologije koje ih podržavaju. Jedna od tih tehnologija je tokenizacija, koja pruža dodatni sloj sigurnosti i sljedeća je faza u digitalnim plaćanjima. Uskoro će pomoći zamagliti granicu između online i trgovinskih plaćanja. Zahvaljujući tokenizaciji i drugim tehnologijama, kao što su biometrija, plaćanje može biti automatizirano do te mjere da postane gotovo neprimjetno.

Morate znati da postoji još jedna prednost plaćanja online s Visa karticama od koje možete imati koristi dok još planirate svoj odmor. Kada potrošači kupuju paket-aranžmane, letove, hotele, ulaznice ili čak nove sandale koristeći Visa karticu, zaštićeni su od prijevara, gubitka kartice ili krađe.

Uz šešir ili kremu za sunčanje, sljedeći koraci mogu vas zaštititi od neugodnosti tijekom putovanja:

  • Obavijestite svoju banku izdavatelja da putujete

Recite izdavatelju kartice o svom putovanju prije nego što krenete, kako izdavatelj ne bi plaćanja označio kao nepoznate transakcije. Također, provjerite svoj dnevni limit za podizanje gotovine na bankomatu, datum isteka, stanje računa i raspoloživa sredstva.

  • Memoriranje PIN-a prije polaska

Bilo da koristite karticu s magnetskom trakom ili čipom, znajte svoj PIN prije putovanja u inozemstvo. Ako ste zaboravili svoj PIN, ponovno zatražite novi.

  • Aktiviranje mobilnih obavijesti i obavijesti

Prijavite se za besplatne SMS obavijesti kada transakcija premaši unaprijed postavljeni iznos ili kada se otkriju neobične aktivnosti kartice. Kontaktirajte izdavatelja kartice za detalje.

  • Plaćanje u lokalnoj valuti

Strani trgovci mogu ponuditi konverziju vašeg računa. Iako je praktično vidjeti račun u valuti vaše matične zemlje, konverzija obično uključuje dodatne troškove. Kako biste izbjegli dodatne troškove, odbijte konverziju i odaberite plaćanje u lokalnoj valuti. Ako odaberete plaćanje u lokalnoj valuti, ali trgovac naplati transakciju u drugoj valuti, kontaktirajte svoju banku kako biste osporili naplatu.

I sada – samo uživajte u putovanju!