zdravlje na tanjuru

Ukusan je i hranjiv! Trebate li još razloga da napunite hladnjak sirom?

05.07.2017 u 11:40

Bionic
Reading

Ovo je naših pet najvažnijih razloga zašto (već sad!) trebate uvrstiti sireve u svakodnevnu prehranu

O njemu su pjevane pjesme, bio je muza za brojna književna djela, nije mu promakla ni uloga u preko nekoliko filmova – igranih i animiranih. Da, sigurno ste mislili da ćemo spomenuti osobu s imenom  i prezimenom, međutim ovoga puta glavni akter naše priče je mirisni, slasni, nemasni ili masni, briljantni, kraljevski… ma na sve načine - sir! Osim što je smatran kraljevskom namirnicom koja je blagodat za sve osjetilne pupoljke, sir je bio motiv i inspiracija i za nastajanje brojnih zanimanja vezanih uz kušanje, ocjenjivanje i degustaciju sira. O siru bismo mogli danima pričati. I hoćemo, ali ćemo krenuti od onoga što je svakome čovjeku najbitnije – od njegova zdravstvenog aspekta koji ovu namirnicu svrstava u sam vrh elitnog društva za zaštitu zdravlja. Ovo je naših pet najvažnijih razloga zašto (već sad!) trebate prošetati do hladnjaka, zgrabiti komad sira te mu se „posvetiti“ u potpunosti:

1. Pomaže u regulaciji tjelesne težine – Ako pazite na tjelesnu težinu, što je u ovim ljetnim danima posebno aktualno, onda je sir namirnica koje se ne morate odreći. Naravno, ne smijete pretjerivati niti u svakom siru, ali ako se odlučite za posni sir, svježi kravlji sir ili malo baby mozzarelle, za vas straha nema. Možete ih jesti u salatama, samostalno, uz jaja ili povrće, samo ih preliti maslinovim uljem i dodati još pokoje zrno chia sjemenki. Dobit ćete večeru iz snova, a vaše tijelo bit će zadovoljno i zahvalno.

2. Nježan je za osjetljivi trbuh – Ako niste znali, ljudi osjetljivi na laktozu mogu uživati u kozjim i ovčjim sirevima. Ne bi im pretjerano naškodila ni feta, no naravno samo ako vole slano. Predlažemo da kombinirate sve tri vrste dok ne otkrijete koji vam sir najbolje odgovara.

3. Spašava vas od kolesterola, štiti srce i krvotok – njihovo ime je parmezan i mozzarella, zaštitnici su srca i krvožilnog sustava! Istina, mnogi će se pitati kako punomasnu mozzarellu možemo svrstati u srcu drage namirnice. Naime, ovaj sir ubraja se u jednu od osnovnih namirnica mediteranske prehrane, za koju je poznato da smanjuje rizik od srčanih bolesti. Prema studiji koju je proveo The New England Journal of Medicine, mozzarella i njezine zdrave i korisne masti, upravo su namirnica koju ljudi s povećanim rizikom od srčanih i krvožilnih bolesti mogu jesti. I opet ponavljamo, ne treba pretjerivati u bilo čemu pa ni u konzumaciji mozzarelle, ali dobro je znati da ovaj sir ima zeleno svjetlo. Svi sirevi koje smo spomenuli mogu se jesti s tjesteninom (preporučujemo integralnu i bezglutensku), a najbolje će se sljubiti s pestom od špinata ili bosiljka. O.K. ako tome dodate i pinjole pa malo različitih sjemenki… shvatili ste – sir se voli sa svim namirnicama, a vi ga volite jer vam štiti srce. Ljubav je osigurana na svim stranama!

4. Štiti zube – Da, da, dobro ste pročitali. Zbog velike količine kalcija, a malo laktoze, sir je dobročinitelj za vaše zube jer tjera karijes daleko od njih.

5. Preventivno djeluje protiv niza bolesti – zahvaljujući velikim količinama B12 vitamina, kojeg u siru ima, sir se može smatrati dijelom preventivne njege protiv mnoštva bolesti. Poslušamo li što o tome ima reći i Mayo klinika, upravo ovaj vitamin bitan je u borbi protiv mnoštva zloćudnih bolesti. Vrijedi probati. 

Sigurni smo da nakon svih ovih argumenata ne trebate još jedan, ali ćemo svejedno napomenuti da su sirevi kompletna večera u ljetnim večerima, te da se uz malo vina i pogled u zvijezde mogu pretvoriti u savršenog saveznika za romantični izlazak i uspješan „prvi spoj“.  Na vama je da izabere hoćete li da prvi susret s osobom koja vam se sviđa bude više slan i manje mastan ili obrnuto. Vi izaberite vrstu, a sir, kao pravi afrodizijak, učinit će sve ostalo.