kina ne oprašta

Dolce & Gabbana ponovno u problemima i, iskreno, nismo iznenađeni

22.11.2018 u 10:53

Bionic
Reading

Talijanski modni dvojac Dolce & Gabbana uspio se ponovno naći na udaru javnosti uoči modne revije koja se ove srijede trebala održati u Šangaju

Dizajnerima Domenicu Dolce i Stefanu Gabbani kontroverze nisu nimalo strane, a redovito ih izazivaju svojim komentarima na društvenim mrežama, poput onog da je pjevačica Selena Gomez 'ružna' ili da vjenčanica talijanske trendseterice Chiare Ferragni izgleda 'jeftino'.

  • +90
Dolce & Gabbana kolekcija jesen/zima 2018. Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Uoči spektakularne modne revije koja se ove srijede trebala održati u Šangaju, modni dvojac objavio je video na Weibu, najvećoj kineskoj društvenoj mreži i na Instagramu u kojem kineski model pokušava jesti tradicionalne talijanske specijalitete sa štapićima, uz kineskog naratora koji seksualno insinuira da je hrana 'prevelika za nju'. Sporni video u manje od 24 sata maknut je s društvenih mreža nakon mnoštva komentara javnosti kojima talijanski modni dvojac optužuju za rasizam.

Poznati modni profil na Instagramu, Diet Prada, objavio je seriju screenshotova razgovora između dizajnera Gabbane i anonimnog korisnika Instagrama u kojim brani sporni video nazvavši ga 'posvetom Kini', označavajući optužbe za rasizam 'lažnim'. Gabbana je u razgovoru s Instagram korisnikom otišao korak dalje nazvavši žitelje Kine 'Neukom, prljavom i smrdljivom mafijom' koja jede pse.

Na objavljenu prepisku koja je dodatno šokirala javnost, Gabbana je odlučio reagirati objavom Instagram storyja navodeći kako je njegov profil na društvenoj mreži hakiran te kako nije poslao navedene poruke nakon čega je vlastiti profil odlučio potpuno ugasiti.

Na službenom Instagram profilu brenda D&G osvanula je poruka sljedećeg sadržaja: 'Naš je Instagram profil bio hakiran, kao i onaj Stefana Gabbane. Naš pravni ured trenutno radi na istrazi. Ispričavamo se zbog bilo kakvih nevolja uzrokovanih neovlaštenim postovima, komentarima i izravnim porukama. Ne gajimo ništa osim poštovanja prema Kini i njezinim ljudima'.

Usprkos javnoj isprici, najavljenu reviju talijanskog modnog dvojca u Šangaju otkazao je kineski Ured za kulturu.