BOGATA TRPEZA

Evo kako ovih dana možete izbjeći prejedanje

24.12.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Veselite se blagdanima i obilju hrane u kojoj ćete uživati, no ne i višku kilograma za koje znate da su neizbježni i jedva čekaju pokvariti vam liniju na kojoj ste marljivo radili tijekom godine. Savjeti nutricionista pomoći će vam da pripremite ukusan, a zdravi blagdanski obrok za cijelu obitelj i sačuvate vitku liniju

Stižu nam blagdani, a s njima i dani ispunjeni obiteljskim druženjem i uživanjem u hrani. Red purice s mlincima i francuske salate, pa red kolača i mamine fine torte koju ne možete odbiti, iako vam puca i zadnji gumb na hlačama, pa opet red slanog uz zdravicu i tako dan za danom, jer što vam drugo preostaje raditi za blagdane, ako ne uživati u iću i piću.

Ipak, mnogi od nas ne razmišljaju o posljedicama koje sa sobom nosi blagdansko prejedanje. Osim što nije dobro za zdravlje, mnogi će u kratkom periodu nagomilati kilograme zbog kojih će se kasnije pokajati. Kako ne bi muku mučili s novogodišnjim dijetama, donosimo vam korisne savjete nutricionistice Mirjane Cvitanić, uz pomoć kojih ćete pripremiti ukusne, a ipak zdrave alternativne delicije koje će oduševiti sve za obiteljskim stolom.

Kakve greške većina ljudi radi tijekom blagdana zbog kojih se debljaju?

'Većina ljudi se jednostavno ne može oduprijeti svojim omiljenim blagdanskim namirnicama. Kako nutricionizam poantu svega ističe u umjerenosti, ništa nam nije zabranjeno jesti. Međutim granica između fine sitosti i prejedanja jednostavno mora postojati . To i jest glavni problem zašto ljudi tijekom blagdana dobiju pokoji kilogram viška. 'Gladne oči' teško je ignorirati i posezanje za još kojim kolačićem više na prvu nam se ne čini kao veliki problem. Osim obilja hrane na blagdanskom stolu, debljanju u prilog idu i praznici kada svi radije biramo ostati u toplini svoga doma i odmarati nego se baviti nekom tjelesnom aktivnošću', objašnjava nutricionistica Cvitanić.

Što pripremiti za niskokaloričan božićni ručak?

Toplo predjelo

Opcija 1 – Krem juha od bundeve s maslinovim uljem

Opcija 2 – Juha od celera

Glavno jelo

Opcija 1 – Punjena puretina sa špinatom i svježim sirom, a kao prilog tikvice na žaru ili grah salata s rikulom i bučinim uljem

Opcija 2 – Pečeni šaran s ružmarinom uz fini preljev od bučinog ulja, vlasca i češnjaka, a kao prilog kuhane mahune s mladim krumpirom


Desert

Opcija 1 – Cheesecake od posnog sira i integralnih keksa s malinama

Opcija 2 – Kus-kus desert s tamnom čokoladom i višnjama

Kakvu hranu bi bilo poželjno jesti i što izbjegavati?

'Trebali bismo jesti raznoliko i šareno. Bitno je da se na dnevnom meniju uvijek nalazi dovoljna količina voća i povrća, bilo u svježem obliku, kuhanom ili pak pirjanom na maslinovom ulju. Ono što je važno jest omjer unesenih ugljikohidrata, masti i proteina. Za prosječnu zdravu osobu iznosi otprilike 60 % ugljikohidrata, 35 % masti i 15 % proteina. Iz prehrane ne treba ništa izbacivati jer je poanta svega umjerenost, stoga slatki desert nakon zdravog obroka definitivno neće ugroziti našu tjelesnu masu. Uvijek pojedi ono što tvom tijelu treba, a onda ono što baš jako želiš', naglašava nutricionistica Cvitanić.

Wednesday wine, feeling fine ?? #playitup #vanit

Fotografiju objavljuje VANI-T Australia (@vanit_official)


Alkohol – da ili ne?

Većina ljudi nije svjesna energetske vrijednosti alkohola ili ju pak zanemaruju, no činjenica jest da se tijekom blagdana i proslava unesu ogromne količine nepotrebnih kalorija upravo putem alkoholnih pića. Najčešće se o njima toliko i ne razmišlja.

'Pri biranju alkoholnih pića radije birajte vina koja su bogat izvor polifenolnih spojeva, nego likere i jaka alkoholna pića koja se nerijetko kombiniraju s gaziranim pićima prepunim šećerom. Naravno, i tu je potrebna umjerenost, stoga se ne preporučuje više od dvije čaše vina na dan', istaknula je Cvitanić.