nije nemoguće

Evo kako zdravo smršavjeti nakon što napunite 50 godina

19.05.2024 u 17:52

Bionic
Reading

Usporen metabolizam, gubitak mišićne mase i pojava masnih naslaga na određenim dijelovima tijela samo je dio razloga zbog kojih je teže smršavjeti u zrelijoj dobi. Ali, ne i nemoguće

Gubitak težine u zrelijoj dobi nije u potpunosti jednak proces kao što je mršavljenje u 20-ima. Osim što je tijelo manje spremno na razne fizičke izazove i tjelovježbu, koja je nužna za zdravo mršavljenje, sve otežava i drugačiji metabolizam te urođena sklonost debljanju.

'Kako godine prolaze, tako se i mijenja naše tijelo te se masne naslage počinju nakupljati na mjestima na kojima ih prije nije bilo. Glavni razlog je činjenica da naše tijelo prestaje raditi u toliko brzom ritmu, odnosno dolazi do usporavanja metabolizma', kaže nutricionistica Cristina Tronosco.

Namirnice koje snižavaju visoki tlak Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević/tportal

Pojasnila je i što konkretno za tijelo u zrelijoj dobi znači usporavanje metabolizma.

'To se odražava na masne naslage na područjima kao što su trbuh, bokovi ili stražnjica. Nadalje, naše tijelo prestaje proizvoditi iste količine hormona – estrogena kod žena i testosterona kod muškaraca – što znači da nakupljamo više masti i razvijamo manje mišića.'

Urođena sklonost debljanju u zrelijoj dobi

Upravo na ovo usporavanje metabolizma uvelike utječu hormonalne promjene. Naime, stručnjakinja pojašnjava da u 50. godini dolazimo do kraja svog reproduktivnog života i stoga razina hormona brzo pada, a metabolizam nam je sporiji, pa nam je potrebno manje energije nego u mladosti.

To je razlog zašto smo općenito skloni debljati se kako starimo.

'Stoga će se i naš modus operandi pri mršavljenju mora prilagoditi svim tim promjenama. Očigledno je da je u i ovoj dobi bitno pridržavati se prehrane koju propisuje stručnjak i koja je prilagođen našim potrebama', kaže nutricionistica.

Iako je mršavljenje otežano, postoje određene dobre navike koje možemo uspostaviti u svakodnevnom životu kako bismo si olakšali ovaj zadatak i poboljšali svoje zdravstveno stanje.

Važno je kada doručkujete i večerate

Osim onoga što jedete, važno je i doba dana u koje konzumirate svoje obroke.

'Doručak uvijek treba jesti prije 9 sati ujutro kako bi se zaustavila proizvodnja kortizola, jer će kontrola razine hormona stresa također pomoći u regulaciji težine. Večerajte prije 20:30 sati kako bi se izbjegle poteškoće s probavom tijekom noći', kaže Tronosco i napominje koliko je važno uvijek jesti u slično vrijeme:

'Također moramo održavati red u svojoj rutini kako bi naši cirkadijalni ritmovi bili konstantni.'

Osim toga, ističe da je važno da ne izbacujete kruh jer će vas dulje držati sitima, ali birajte onaj od cjelovitih žitarica, umjesto klasičnog bijelog iz pekare.

Ništa bez proteina

Pokušajte izbjeći čestu grešku uvođenja popularnih dijeta koja se oslanjaju na salate i povrće jer je u ovoj dobi vrlo bitan unos nemasnih proteina koji će nadoknaditi prirodan gubitak mišićne mase.

'Važno je povećati unos proteina kako ne biste gubili mišiće, a moj favorit su jaja i bijela riba, koji nude obilje nutrijenata', naglašava nutricionistica.

Kako bi trebao izgledati obrok uz koji se zdravo mršavi?

Kada je riječ o pripremi jela, stručnjakinja ističe da je za ručak najbolje pripremiti spoj povrća i nemasnih proteina, a navečer jesti kuhano povrće s malo masnoće i puno proteina poput jaja ili ribe.

U raspored prehrane ubacite zdrave međuobroke te, osim uvijek dobrodošlog voća, konzumirajte hladne nareske poput purećih prsa ili mliječnih proizvoda obogaćenih vitaminom D, koji će vas zasititi.

Evo koje vježbe su najefikasnije

Naravno, na putu zdravog mršavljenja pravilna prehrana ide ruku pod ruku s tjelovježbom, posebno kada uzmemo u obzir tendenciju povećanja masnih naslaga i gubitka mišića.

'Najefikasnije je kombinacija vježbi za mišiće s kardio vježbama, stoga preporučujem hodanje ili trčanje svaki dan barem pola sata i vježbe s utezima 3-4 puta tjedno', zaključuje stručnjakinja.