SAMO NAJBLIŽI SU PRISUTNI

Gledajte uživo krštenje princa Georgea

23.10.2013 u 16:12

Krstitke princa Georgea

Izvor: Sipa Press / Autor: Hussein Anwar

Bionic
Reading

Roditelji William i Kate odlučili su da neće praviti veliku predstavu od krštenja njihovog sina

Danas u 15 sati po lokalnom vremenu u kraljevskoj kapelici palače St. James obavit će se krštenje malog britanskog princa Georgea, sina princa Williama i vojvotkinje Kate. Nastavivši s praksom rušenja tradicija kraljevske obitelji, Kate i William su za krštenje odabrali kapelicu u kojoj su sinovi odali posljednju počast majci Diani prije njezina pogreba 1997. godine.

Osim vezanosti uz kraljevsku kapelicu St. James, Kate i William smatraju da taj drvom obložen prostor ima intimniji ugođaj, a krštenju će prisustvovati samo najuža obitelj i prijatelji, javljaju britanski mediji.

Proteklih tjedana bilo je puno spekulacija oko toga tko će biti nazočan krštenju, a službena lista još nije objavljena, ali se zna da će na njemu biti kraljica Elizabeta II i njezin suprug, princ Philip, prinčevi Charles i Harry, vojvotkinja Camilla, Kateini roditelji, a vjerojatno i brat i sestra.

Krštenje princa Georgea Alexandera Louisa obavit će Justin Welby, nadbiskup Canterburyja, a dječak rođen 22. srpnja, treći u nizu nasljednik britanskog prijestolja, bit će odjeven u repliku haljinice od čipke i satena koja je 1841. godine sašivena za princezu Victoriju, najstariju kćerku kraljice Victorije.

Originalna haljinica se zbog zaštite više ne koristi na kraljevskim krštenjima, posljednja ju je nosila princeza Beatrice 1988. godine, a prvo kraljevsko dijete koje se krstilo u replici bio je James, sin princa Edwarda i grofice Sophije, 2008. godine.

Očekuje se da će princ George imati šest kumova, a službeno su objavljena imena troje od njih. To su dvojica Williamovih najstarijih prijatelja, Fergus Boyd i Hugh van Cutsem, te Kateina školska prijateljica Emilia D’Erlanger.

Nakon krštenja bit će objavljena povijesna snimka kraljice Elizabete u društvu tri buduća monarha, sina Charlesa, unuka Williama i praunuka Georgea. Bit će to eho snimke nastale u srpnju 1894. godine na krštenju budućeg kralja Eduarda VIII, uz kojega su bili otac, kasnije kralj George V, djed, kasniji kralj Eduard VII, te prabaka, kraljica Victorija.