Vani je hladno, a ispred vas je topao tanjur ukusnog gulaša! Ima li boljeg zimskog jela koje je prepuno ukusnih namirnica, a nije komplicirano za pripremu?
Ukusnim sastojcima poput pržene slanine i govedine, uz papriku, krumpir i ciklu, ovaj će vas gulaš sigurno oduševiti, a bit će odličan i idući dan. Samo opet trebate skuhati prilog.
Sastojci:
maslinovo ulje
100 g slanine, sitno sjeckane
1 kg govedine, izrezane na trake od 2,5 cm
2 pune žlice običnog brašna
2 velika nasjeckana luka
2 narezane paprike
3 češnja češnjaka, drobljena
5 bobica borovice, drobljene
2 lovorova lista
1 žlica slatke crvene paprike
1/2 žlice ljute paprike
2 žličice kima
2 žlice pirea od rajčice
1 žlica octa
1,2 litre goveđeg temeljca
300 g krumpira narezanog na kriške
2 cikle izrezane na komadiće
sol i papar
svježe nasjeckan peršin i kiselo vrhnje (za serviranje)
Priprema:
Na maslinovom ulju kratko prepržite slaninu pa je maknite iz lonca. Trake govedine uvaljajte u brašno pa prepržite na istom ulju i dodajte još malo po potrebi. Stavite sa strane sa slaninom.
Dodajte još malo maslinova ulja pa prepržite luk i papriku dok ne omekšaju, a zatim dodajte češnjak, borovicu i sve ostale začine. Miješajte nekoliko minuta prije nego dodate rajčicu, ocat i temeljac.
Sada možete umiješati slaninu i govedinu te kuhajte dva do dva i pol sata, dok meso ne postane mekano. U drugoj tavici zajedno pripremite ciklu i krumpir dok ne postanu mekani. Gulaš servirajte u toplim zdjelicama, pospite peršinom i dodajte malo vrhnja.