za svaku dob i figuru

Ove haljine nikad ne izlaze iz mode, a najlaskaviji su i najpraktičniji komad u ormaru

07.05.2023 u 07:38

  • +21

Haljine na preklop

Izvor: Promo fotografije / Autor: Neven Bučević

Bionic
Reading

Haljina na preklop ključni je komad u ženskoj garderobi već 50 godina, a priča o najsvestranijem odjevnom predmetu koju je kreirala slavna Diane Von Furstenberg sada je ponovno u trendu

Haljina na preklop najpoželjniji je model ljetne sezone. Udobna i vrlo svestrana, ova haljina prilagođava se različitim prigodama - s tenisicama za dan ili sandalama na petu za sofisticirani, večernji look.

Zahvaljujući dizajnerici Diane Von Furstenberg, haljine na preklop postale su omiljenim modelom 70-ih, a upravo ona zaslužna je za njihovo moderno poimanje. Ova haljina (koja vuče korijene s Istoka) osigurala je globalni uspjeh dizajnerici, ali i postala simbolom jedne ere.

Belgijska dizajnerica uvela ju je u modu 1973. godine izazvavši pravu revoluciju: njezine 'haljine koje se omotavaju' od žerseja s V-izrezom i naglašenim grafičkim, apstraktnim ili životinjskim printovima, prilagođavaju se svim tipovima tijela zahvaljujući zatvaranju s vezicama - detalju koji naglašava obline, a istovremeno skriva nedostatke.

Osim u laskavoj silueti, ključ uspjeha ovih haljina na modnoj sceni leži u njihovoj svestranosti. Kao što je Furstenberg svojedobno izjavila, ova haljina je 'prijateljski odjevni predmet, vjerni suputnik u odlasku na posao ili na spoj'. Udobna i šik, lagana i senzualna, haljina na preklop postala je simbolom modernosti i ženske emancipacije.

Kasnih 90-ih haljine na preklop ponovno se vraćaju u modu, osobito nakon što je 1997. godine Von Fürstenberg ponovno u svoju kolekciju uključila haljine na preklop. Belgijska dizajnerica nastavila je s njihovim dizajniranjem i ostala poznata po njima do današnjeg dana.

Haljina na preklop na modnim pistama

Dizajnerske kolekcije za novu sezonu proljeće/ljeto, ponovno su vratile trend haljina na preklop na radar ljubitelja mode.

Dok talijanska Prada, Jil Sander i Ferragamo nude strukturiranu i skrojenu verziju haljine na prelop, minijaturnu i jednobojnu u ime najprofinjenije elegancije, Victoria Beckham i Philip Plein ističu fluidnost, stavljajući poseban naglasak na tkaninama.

Street style inspiracija: Kako ove sezone nositi haljine na preklop