Gotovo da ne možemo zamisliti kako uživamo u roštilju ako se na tanjuru ne nalazi barem žlica kremastog kajmaka koji popravi okus i ne baš tako uspješnim jelima, no mnogi ga još uvijek koriste kao dodatak mesnim jelima ili ga jedu namazanog na šnitu kruha. Kajmak može poslužiti kao jedan od ključnih sastojaka u raznoraznim slanim i slatkim jelima, stoga smo pronašli recepte s kajmakom koje naprosto morate isprobati
Neizostavan dodatak svakom roštilju je kajmak koji se na našim prostorima tradicionalno koristi u pripremi jela. Mekane, kremaste konzistencije i blago kiselog okusa, dobiven je fermentacijom mliječne masti izdvojene tijekom kuhanja sirovog kravljeg mlijeka, a razlikujemo mladi kajmak blažeg okusa te stariji kajmak žućkaste boje i oštrijeg okusa.
Njegov izuzetan okus je i jedan od osnovnih razloga što se najčešće konzumira samostalno, uz kruh, lepinju, suhomesnate proizvode i mesne specijalitete, a mnogi ne mogu zamisliti dobar roštilj bez tog kremastog božanstva koje se topi u ustima.
No kajmak je idealan i u pripremi jela za koja možda ne biste pomislili upotrijebiti ga, stoga smo odlučili podijeliti s vama nekoliko kulinarskih ideja uz koje kajmak savršeno pristaje. PreporučujemoPresident Mladi kajmakzbog blagog okusa koji će se odlično uklopiti uz svako jelo i neće u potpunosti preuzeti ostale okuse.
Žlicu kajmaka možete dodati u varivo s povrćem, u punjenu papriku ili pak u sarmu, a vegetarijanci papriku mogu napuniti komadićima krastavca, paradajza, kupusa i žlicom kajmaka koji će upotpuniti okus.
Slano jelo s kajmakomKajmak izvrsno odgovara i lisnatim te dizanim tijestima, stoga preporučujemo da ga isprobate u kombinaciji s pitom zeljanicom.Sastojci za nadjev:
600 g President Zagrebačkog sira4 jaja200 g President Mladog kajmaka200 ml Dukat mlijeka200 ml Brzo&Fino kiselog vrhnja250 g špinata1 žličica soli
Priprema:
Dobro razmutite jaja i u njih dodajte sve sastojke za nadjev. Pazite da špinat bude prethodno blanširan, ocijeđen i nasjeckan. Premažite pleh maslacem (može i uljem) i postavite na njega list tijesta i premažite maslacem. Zatim stavite još jedan list tijesta, ponovno premažite maslacem i prekrijte ga s nadjevom. Postupak ponavljajte dok ne ostanete bez nadjeva i na vrh ponovno dodajte dva lista tijesta te ih premažite maslacem. Pecite 40 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 ˚C.
Desert s kajmakom
Za ljubitelje slatkog preporučujemo prhke štrudlice od dunja s kajmakom, koje će vas oduševiti.
Sastojci:
250 g Dukat maslaca250 ml President Mladog kajmaka2 žlice šećera500-550 g brašnašećer u prahuvanilin šećermarmelada od dunja
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto tako da bude podatno i da se ne lijepi, podijelite ga na dva dijela i oblikujte kugle. Zamotajte ih u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku neka odstoje sat vremena. Tijesto razvaljajte u obliku pravokutnika i uz rub namažite marmeladu pa zarolajte. Dovoljno je jednom prebaciti tijesto pa odrezati nožem štrudlice. Posložite ih u pleh obložen papirom i pecite 20 do 25 minuta u ugrijanoj pećnici na 180 ˚C.
Za više recepata: http://www.dukat.hr/hr/magazin/knjiga-recepata