Poput špageta s malo umaka, i kajgana se čini kao vrlo jednostavno jelo koje baš svatko zna jako dobro pripremiti, zar ne? No mnogima ne ispadne onako kako bi željeli jer su možda previdjeli koji od ovih važnih savjeta
Mlijeko, vrhnje, voda...
Kulinarski stručnjaci prije svega se slažu u mišljenju da za ukusnu i kremastu kajganu nisu potrebni nikakvi tekući dodaci, koliko god se logičnim činilo da će pomoći malo mlijeka ili vrhnja. Kako piše Prevention, čim se jaja počnu termički obrađivati u tavici, sve ostalo će se odvajati od njih, koliko god mutili pjenjačom prije pečenja.
Vilica ili pjenjača?
A kad smo kod miješanja i pjenjače, tu se treba malo više potruditi. Vilica neće biti od pomoći jer što bolje miješate jaja, stvara se više mjehurića i kajgana postaje lagana i pahuljasta. Stoga je najbolje imati pjenjaču i dobro mutiti jaja pola minute.
Solite kajganu nakon pečenja
Naučili smo dodati sol jajima prilikom miješanja, ali ona izvlači vlagu pa zapravo sprečava to da kajgana bude kremasta i kompaktna. Malo soli dovoljno je staviti pred sam kraj.
Povrće
Sigurno je kajgana zdravija ako je pripremljena s povrćem, ali i ono je puno vode pa stvara isti efekt kao da ste dodali mlijeko ili neku drugu tekućinu. Treba ga prvo malo pržiti u tavici kako bi otpustilo vodu, a zatim dodati kajgani.
Odabir tavice
Velika tavica za samo dva jaja? Ne! Radije investirajte u manju tavicu ako češće pripremate manje porcije. Inače vam treba više ulja, a jaja će se razliti kao da pečete palačinku i lakše zagorjeti.
Jačina vatre
Kao i u slučaju prevelike tavice, jaka vatra može isušiti jaja ili će zagorjeti pa nikako nećete dobiti onu pahuljastu i kremastu teksturu. Najbolja je srednje jaka vatra. Trebat će vam više vremena i stajanja uz štednjak, ali rezultat je nemjerljiv u usporedbi s brzinskim pečenjem kajgane na jakoj vatri.
Jaja se peku i kad ih maknete s vatre
Kao i pri pečenju ribe, toplina izvodi svoju čaroliju neko vrijeme i nakon što maknete jaja s vatre. Stoga za savršen rezultat maknite kajganu s vatre taman pred kraj i dok je servirate pa počnete jesti bit će taman onakva kakva treba biti.