HRANA ZA UTJEHU

Jela kojima se rado 'tješimo' kad nam ništa ne ide od ruke

18.04.2016 u 11:00

Bionic
Reading

Ne trebamo biti loše volje da bismo poželjeli 'hranu za utjehu' – ponekad se samo zaželimo okusa koji nas vraćaju u djetinjstvo, uz uvjet da je priprema što jednostavnija

Comfort food nije nužno visokokalorična ili nezdrava, već jednostavna hrana bogatog okusa kojom s vremena na vrijeme udovoljavamo nostalgiji. A ako nas k tome i oraspoloži, još bolje! Donosimo izbor jela kojima se rado 'tješimo':

Topli sendviči

Nije bitno koje je godišnje doba ako se poželimo zagrijati uz tople sendviče. Za klasični domaći tost-sendvič trebat će vam dvije kriške bijelog ili polubijelog kruha, maslac i dvije vrste sira, npr. edamer, gouda, a može i neki intenzivnijeg okusa, poput cheddara. Na svaku krišku namažite malo maslaca, dodajte sir, preklopite i zapecite sendvič nekoliko minuta sa svake strane na vrućoj tavi, a dobro ga je malo pritisnuti vilicom ili širokom špatulom. Kad poprimi zlatnu boju, izvadite sendvič, naribajte malo sira u tavu pa u nju vratite sendvič i pospite s još malo sira. Kad se sir otopi, izvadite sendvič i razrežite ga na dva trokutića.

Sladoled

Sladoledu smo se sigurno najviše veselili kao djeca, što ne znači da nam i danas nije drag! Kako biste u njemu uživali do mile volje i bez grižnje savjesti, predlažemo jednu zdravu verziju, od samo dva sastojka: banane i žličice maslaca od kikirikija, kojima možete dodati i malo cimeta u prahu ili ekstrakt vanilije. Banane narežite na kolutiće i zamrznite. Zatim ih ubacite u blender s ostalim sastojcima i miksajte dok ne dobijete gustu, jednoličnu masu. Okus je potpuno… sladoledan!



Kremasti paprikaš

Ovo jednostavno jelo pravi je comfort food koji nas vraća u djetinjstvo. Na dinstani luk pospite obilnu količinu slatke crvene paprike u prahu pa dodajte pileće batke, krilca ili manje komade prsa. Promiješajte i ostavite da se krčka barem pola sata, a zatim umiješajte pola čašice kiselog vrhnja pa pustite da se kuha i po potrebi dodajte još paprike. Poslužite uz široke rezance, njoke ili domaće 'špecle'.

Tjestenina u umaku od sira

Ponekad je najjednostavnije – najsočnije, a takav je umak od jedne, dvije ili više vrsta sira s vrhnjem za kuhanje, začinjen prstohvatom muškatnog oraščića i svježe mljevenim paprom, umiješan u omiljene špagete. Želite li da ova 'utjeha' bude još slasnija, prepržite komadiće slanine, u koje možete umiješati umak ili ih posuti po tjestenini na kraju.


Čokoladna utjeha

Rastopite 200 g tamne čokolade s oko 120 grama maslaca, dodajte 5 razmućenih jaja i nekoliko velikih žlica mljevenih oraha ili badema te po želji malo šećera. Sve izmiješajte i pecite u većem kalupu ili onom za muffine na 180 stupnjeva najviše pola sata, ovisno o snazi pećnice. Pazite da se ne presuši, morao bi ostati sočan iznutra. Poslužite sa što većom žlicom svježeg šlaga od tučenog vrhnja.

Ako ste i vi ogladnjeli nakon ovih prijedloga, uputite se u kuhinju, a znanje obnovite na www.brzoifino.hr, gdje vas očekuje još ideja za brza i fina jela.