Obična riža i piletina odavno su vam dosadili, no te dvije namirnice, uz pokoji dodatak savršenih začina koji se tako lako sljubljuju uz njih, mogu postati savršeni ručak pripremljen u samo jednoj posudi
U nedostatku inspiracije, kako oduševiti i one koje je najteže oduševiti za stolom, pronašli smo recept za piletinu s rižom čija je priprema toliko jednostavna da će vam postati omiljeni. Zahvaljujući savršenom omjeru kurkume i đumbira piletina i riža dobit će bogat okus i savršenu, hrskavu teksturu, a najbolje od svega je da vam je za pripremu dovoljna samo jedna tava.
Sastojci za 4 osobe:
- 1/4 šalice svježeg soka od limuna
- 6 režnjeva češnjaka sitno naribanog ili mljevenog
- 2 žlice svježeg đumbira sitno naribanog ili mljevenog
- 3 žličice soli
- 2 žličice mljevene kurkume
- 2 žličice mljevenog korijandera
- 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
- 2 kilograma pilećih bataka s kostima i kožom
- 5 šalica kuhane riže kratkog zrna (može i sushi riža)
- 1 narezani mladi luk (odvojiti bijele i zelene dijelove)
- 5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1/2 šalice nasjeckanih listova korijandera
Priprema:
Stavite tavu ili posudu u kojoj ćete sve peći na srednju rešetku vaše pećnice i upalite je na 230 stupnjeva. Dok se pećnica grije, marinirajte piletinu i to tako da u velikoj zdjeli pomiješate limunov sok, češnjak, đumbir, 1 1/2 žličicu soli, kurkumu, korijander i papar i dobro promiješajte.
1 žlicu pomiješane kurkume i đumbira stavit sa strane u maloj zdjelici za posluživanje, a za to vrijeme u veliku zdjelu dodajte piletinu i miješajte sve dok piletina ne bude pokrivena marinadom i dobro obložena, a potom ostavite 20 minuta da miruje na sobnoj temperaturi.
Dok se piletina marinira, kuhanu rižu pomiješajte s preostalom 1 1/2 žličicom soli, mladim lukom i 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Dobro umiješajte čistim rukama i po potrebi dodajte još malo ulja ako je to potrebno, a sve kako bi riža u pećnici postala hrskava.
Dodajte preostale 2 žlice ulja na komade piletine i dobro promiješajte da se prekriju. Izvadite tavu ili posudu iz pećnice i velikom žlicom pažljivo raširite rižu po vrućoj tavi, zatim napravite udubljenja u riži u koja ćete staviti piletinu koja će dodirivati tavu/posudu. Pokapajte rižu i piletinu s još malo maslinovog ulja.
Pecite 40 do 50 minuta, sve dok piletina s gornje strane ne porumeni i dok riža ne postane hrskava na rubovima. U smjesu kurkume i đumbira umiješajte još malo soka od limuna i maslinovog ulja da se razrijedi i potom ga žlicom natapkajte ili nakapajte na rižu, izbjegavajući piletinu. Rižu promiješajte na tavi/posudi u kojoj ste pekli na način da se hrskavi dijelovi umiješaju u mekani dio riže, a smjesa od kurkume ravnomjerno rasporedi.
Sve pospite zelenim lukom i nasjeckanim svježim korijanderom i poslužite. Dobar tek!