Jeste li i vi žrtva gladnoga gena? Prema riječima znanstvenika, upravo je to razlog zbog kojega neki ljudi nikada ne uspijevaju smršavjeti, a drugi pak nikada ne osjećaju sitost
Ako uvijek imate mjesta za desert, a nerijetko posežete i za duplom porcijom, za to bi vrlo lako mogli biti krivi vaši geni, piše Daily Mail. Nakon provedenog novog istraživanja znanstvenici su zaključili kako milijuni Britanaca ima produžetak DNK koji sprečava osjećaj sitosti, neprestano ih navodeći na žudnju za slatkom i masnom hranom.
FTO gen, koji ima više od polovice britanskog stanovništva, otkriven je nekoliko godina prije, no iako su znanstvenici znali kako je upravo taj gen odgovoran za debljanje, do sada nije bilo poznato način na koji se to odvija. Sada su znanstvenici otkrili kako upravo taj gen čini ljude neprestano gladnima, a upravo i bi ta spoznaja mogla dovesti do novih načina borbe protiv pretilosti.
Šesnaest posto ljudi nosi dvije kopije toga gena te su 70 posto skloniji imati problema s viškom kilograma od ljudi koji nemaju taj gen. Prema riječima znanstvenika, ti ljudi dnevno pojedu i do 200 kalorija više te u prosjeku imaju tri kilograma više. A upravo za ljude koji nose 'gladni gen' dijeta je gotovo osuđena na propast.
Čak i oni koji su naslijedili samo je FTO gen, što je oko 49 posto ljudi, imaju 30 posto veću vjerojatnost da će biti pretili. Peptidni hromon grelin obično je na višoj razini prije jela, a nakon toga se njegova razina spusti. No kod ljudi koji nose 'gladni gen' ta razina je ostala je relativno visoka i nakon jela. Osim što neprestano žude za hranom, ljudi s FTO genom također imaju povećani želju za masnom i slatkom hranom što im znatno otežava da se pridržavaju zdrave prehrane, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of Clinical Investigation.
Voditeljica istraživanja, doktorica Rachel Batterham, sa Sveučilišta u Londonu kaže kako su neki ljudi jednostavno biološki programirani da jedu više. Ljudi s višim razinama grelina neprestano osjećaju glad, a iako se to ne može regulirati lijekovima, doktorica Rachel Batterham kaže kako se grelin, a time i glad može umanjiti vježbanjem, kao što je trčanje i vožnja biciklom ili pak konzumiranjem hrane bogatom proteinima.