NA ŠTO PAZITI

Kako odabrati čokoladu koja je dobra za zdravlje

20.02.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Potraga za dobrom čokoladom može biti krajnje izazovna zbog lakog zavaravanja sa sjajnom ambalažom i lažnim tvrdnjama proizvođača. Znajući kako prepoznati kvalitetnu čokoladu, reducirat ćete razinu stresa, ali i učiniti korak više ka poboljšavanju zdravstvenog stanja budući da tamna čokolada ima brojne zdravstvene blagodati

U prilog blagodatima koje ljudskom organizmu donosi kvalitetna čokolada govori istraživanje provedeno na 25.000 ispitanika koji su dnevno konzumirali 100 grama visokokvalitetne čokolade pokazalo je da su značajno smanjili rizik od srčanih bolesti i udara.

Veća gorčina, veća kvaliteta

Termin 'tamno' za čokoladu nije regulirala svjetska prehrambena administracija, stoga se čokolada može nazivati tamnom čak i kad to nije. Iz zdravstvene perspektive, prilikom kupnje tamne čokolade, za razliku od mliječne ili bijele čokolade, dobivate veću koncentraciju flavonoida i polifenola – antioksidansa koji se bore sa slobodnim radikalima povezane s bolešću. Znaimljivo je da se pokazalo kako tamna čokolada sadrži znatno više antioksidansa od borovnica. Stoga čitajte deklaracije i birajte one s visokim postotkom kakaovca, a da biste iskoristili zdravstvene dobrobiti čokolade, odlučite se za onu koja u sebi sadrži 70 posto kakaovca.

Kakao maslac

Dobre masnoće u kvalitetnoj čokoladi zove se kakao maslac i on je izvor stearinske kiseline koja je dobra za srce. Izbjegavajte lažne čokoladne proizvode kojeu vam proizvođači pokušavaju podvaliti pod prave. Proizvodi kojima na popisu sastojaka stoji natpis 'djelomično hidrogenirano' oni su koje trebate izbjegavati. Ove trans masti izravno su povezane s bolestima srca.

Birajte manja pakiranja

Većina si ljudi može priuštiti malo dnevno uživanje u tamnoj čokoladi. Naime, nakon što su žene s poviješću srčanih udara tjedno jele jedan do dva obroka od kvalitetne čokolade, pokazalo se da su smanjili rizik od hospitalizacije zbog zatajenja srca za 32 posto u odnosu na one koji su tjednima konzumirali određene količine slatkiša, navodi se studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Heart Circulation.

Po pitanju čokolade preporučuje se izbjegavati prekomjerne količine tako što ćete birati pojedinačno umotane čokolade. Čin skidanja omota s čokolade će vas usporiti i dati vašim hormonima sitosti dovoljno vremena da registriraju zadovoljstvo. Kako se navodi u jednoj studiji objavljenoj u časopisu Appetite, ljudi u prosjeku konzumiraju 41 posto manje kalorija kad žele prigristi omotane grickalice.

Manje je više

Za napraviti čokoladu potreban je kakao, kakao maslac, šećer, a nekad i vanilija. Ipak, brojnim proizvođačima čokolada to nije dovoljno. Zbog očite navike proizvođača koja uključuje punjenje čokolada dodatnim sastojcima, takve tipove čokoladnih poslastica pokušajte izbjeći birajući marke proizvođača koji koriste čiste sastojke.

Dodatak bobica i orašastih plodova

Čaroban proces koji čokolada čini za zdravlje ne počinje u ustima, već u debelom crijevu. Novo istraživanje čokoladi pripisuje precizne zdravstvene blagodati. Kombinirajući čokoladu s čvrstim vlaknima koje se nalaze u orašastom i bobičastom voću, dodatno ćete potaknuti zdravstvene prednosti čokolade.