Dok mačke mogu biti vrlo izbirljive kad je u pitanju suha hrana, onu drugu uglavnom ne odbijaju. No kako vlasnici mogu odabrati što je najbolje za njihove ljubimce?
'Mokra' hrana može se kupiti u vrećicama i konzervama. Neki proizvodi će biti potpuno mljeveni dok će neki imati krupnije komadiće hrane. Neki će biti u želeu, neka u umaku, a postoje i paštete za mačke.
Mačja hrana u vrećici ili u konzervi ima veći postotak vode i manje ugljikohidrata od suhe. Mačke više vole 'mokru' od suhe hrane, a ona nudi i veću raznolikost u sastojcima.
U pravilu je skuplja od suhe i može se pokvariti ako se ne drži u hladnjaku jednom kad se otvori. Uvijek provjerite je li konzerva ili vrećica iz koje dajete hranu mački neoštećena te joj provjerite rok trajanja. Također, ne ostavljajte nepojedenu hranu na otvorenom dulje od pola sata.
Za razliku od suhe hrane koja čisti mačje zube, 'mokra' hrana može dovesti do zubnih naslaga, pa je pametno nakon obroka dati mački nekoliko keksa ili poslastica koje su dobre za njihove zube.
Kad birate hranu, prva stvar koju želite vidjeti među sastojcima su proteini. Po mogućnosti, trebalo bi pisati o kakvom se mesu radi (piletina, losos). Idealno, među sastojcima ne bi trebalo biti ugljikohidrata, pogotovo ne žitarica.
Pažljivo pregledajte o kakvim se postocima sastojaka radi. Naprimjer, ako je u pitanju riba, trebalo bi biti oko 95 posto ribe u opisu sastojaka. Neka mačja hrana ima samo okus određenog mesa i moguće je da ga uopće nema, već samo njegovog nusproizvoda poput 'obroka od mesa i kosti'.
Posebno dobra hrana proizvedena je od sastojaka koje jedu i ljudi. To ne znači da ljudi smiju jesti mačju hranu, nego da mačja hrana ima neke sastojke koje bi i ljudi mogli jesti.
Ono što ne želite vidjeti među sastojcima su nusproizvodi, dodani šećeri, kukuruz i ugljikohidrati. Također, za razliku od suhe hrane, 'mokra' hrana ne bi trebala među sastojcima imati 'mačji obrok', 'obrok od mesa i kosti', 'obrok od govedine i kosti' (by-product meal, meat and bone meal).
Također, umjesto kemijskih prezervativa, najbolje je da se za dugotrajnost hrane koriste prirodni sastojci poput vitamina C i E.