terapeuti i prijatelji

Resetirajte se maženjem sa svojim najdražim dlakavcem: Evo koje dobrobiti vam to donosi

03.10.2024 u 09:10

Bionic
Reading

Od toga da smanjuju stres i krvni tlak, preko dokazano poboljšanog kardiovaskularnog zdravlja uslijed povećanog kretanja, do bezuvjetne ljubavi i posebne povezanosti - evo zašto su kućni ljubimci društvo koje vrijedi imati u svom domu

Ako ste ikada imali kućnog ljubimca, dobro znate da se uloženi trud itekako isplati. Osjećaj pune kuće i kada ste s njime sami doma nešto je posebno, baš kao i činjenica da su oni uvijek dobre volje i spremni vas obasjati svojom bezuvjetnom ljubavi.

Upravo zato čak i oni koji su se dugo godina protivili dolasku kućnog ljubimca u svoj dom, već nakon par dana s njime potpuno promijene stav i više ne mogu zamisliti dan bez njegove topline u svom životu.

Osim osjećaja pripadanja, ljubavi i posebne povezanosti, i brojna istraživanja potvrdila su da kućni ljubimci sa sobom dokazano donose ogromne dobrobiti za zdravlje, koje nam lako promaknu.

Smanjuju razinu stresa

Za početak, ne samo da vam vaš kućni ljubimac razvedri dan čim uđete u svoj dom, već ima i sposobnost biti onaj toliko željeni štit između privatnog i poslovnog života.

Većina nas kući nosi poveću razinu stresa i napetosti nakon radnog dana, ali samo par minuta maženja s ljubimcem može učiniti veliku razliku. Zamislite da dođete kući i umjesto da se odmah bacite na nove zadatke s to-do liste, samo nakratko ostavite sve po strane i obavite najvažniji 'posao' - resetirajte se maženjem sa svojim najdražim dlakavcem.

Ne samo da ćete time dobiti priliku da usporite tempo i malo predahnete, već ćete ovom interakcijom aktivirati svoj parasimpatički sustav, koji je ključan za opuštanje tijela i smanjenje stresa.

Snižavaju krvni tlak

Uz to, aktiviranjem parasimpatičkog sustava maženjem kućnog ljubimca, aktivirat će se procesi koji smiruju tijelo, poput snižavanja srčanog ritma, smanjenja krvnog tlaka i buđenja osjećaja smirenosti.

Visoki krvni tlak uspješno se sniziti i tzv. hormon ljubavi, oksitocin, koji se počinje otpuštati u interakciji s ljubimcem i stvarati osjećaj blagostanja i umirujuće povezanosti.

Ono što vam može pomoći u dubljem povezivanju s ljubimcem jest i njihovo nagrađivanje. Niti jedan pas niti mačka neće moći odoljeti slasnim poslasticama, a ako se u nedoumici koje kupiti, ne možete pogriješiti s ukusnim i zdravim Dein Bestes štapićima za pse koji njeguju zube ili neodoljivom Dein Bestes hranom od govedine i puretine za mačke.

Pozitivno utječu na anksioznost

Osim što će vam pružiti zavidnu dozu oksitocina, kućni ljubimci mogu vam pomoći i u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti. Naime, istraživanja su pokazala da ova interakcija potiče lučenje hormona serotonina i dopamina.

Serotonin je povezan s regulacijom raspoloženja te njegovo povišenje uslijed maženja svog posebnog člana obitelji pomaže u podizanju raspoloženja, smanjenju anksioznosti i općenitog povratka u balansirano emocionalno stanje.

Istovremeno se luči i dopamin ('hormon sreće') - neurotransmiter koji se oslobađa kada radimo nešto što nam pruža zadovoljstvo, nakon čega dolazi do osjećaja ugode, utjehe i sreće.

Potiču na kretanje

Ako imate psa, možete računati na to da ćete se puno više kretati. Ovisno i vrsti i temperamentu razlikuje se i njegova želja za dužinom i intenzitetom šetnji, ali nema nimalo sumnje da ćete biti primorani na izlazak iz kuće u danima koje biste inače proveli s minimalnom količinom fizičke aktivnosti.

Pridonose zdravlju srca

Redovite interakcije s ljubimcima, osobito kroz maženje i igru, mogu dugoročno doprinijeti zdravlju srca i krvožilnog sustava. Studije su pokazale da vlasnici pasa često imaju niži krvni tlak i manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, djelomično zahvaljujući pozitivnom utjecaju koji njihovi ljubimci imaju na smanjenje stresa i tjeskobe.
 

Psi najčešće idu u tri šetnje dnevno u trajanju do 15 i više minuta, što znači da ćete uz svojeg psa svakodnevno moći računati na kretanje za koje vam ne treba niti novčanog ulaganja, niti puno dodatnog slobodnog vremena.

Posljedice ovakve lagane i umjerene tjelovježbe su mnogobrojne. Za početak, redovito hodanje i igranje sa psom jača mišiće i zglobove, poboljšava fleksibilnost i smanjuje rizik od ozljeda.

Potom, dolazi do poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja jer redovite šetnje pomažu u jačanju srca, smanjenju krvnog tlaka i poboljšanju cirkulacije. Vlasnici pasa u velikoj mjeri imaju zdraviji kardiovaskularni sustav od onih koji nemaju ljubimce.

No, ako vam je i sama ideja o tri šetnje dnevno nezamisliva za realizaciju, a razmišljate o udomljavanju ljubimca, možda je bolja opcija nabavka mačke ili glodavca. Briga o njima ipak je znatno jednostavnija.

Kada je riječ o mačkama, najvažnije je voditi računa o čistoći njihove kutije za obavljanje nužde, u čemu je ključno uzeti kvalitetan pijesak poput Dein Bestes s aktivnim ugljenom i aloe verom. S druge strane, glodavci poput zamoraca znaju biti izbirljivi pri odabiru hrane pa se najbolje odlučiti za provjerenu opciju poput Dein Bestes mješavine bez žitarica.

Socijalna interakcija

Isto tako, u redovitim šetnjama neminovno ćete steći nova poznanstva. Susjedi s kojima prije niste imali razloga komunicirati ubrzo će postati dobri poznanici, a dijeljenjem iskustava iz svakodnevice s ljubimcem razvit ćete blagotvorni osjećaj povezanosti i pripadanja zajednici.

Socijalna interakcija nerijetko se zanemaruje u brizi o zdravlju, no brojna su istraživanja pokazala da je jedan od ključnih faktora u prevenciji demencije, depresije i kronične anksioznosti.

Kod djece potiču samopouzdanje i empatiju

Naposljetku, kućni ljubimac odlična je prilika za vježbanje osjećaja odgovornosti i razvijanje empatije kod djece. Mnogi roditelji i sami su vlasnici ljubimaca po dolasku djeteta u dom, što sa sobom donosi razne izazove, ali i jedinstvenu priliku za razvijanjem posebnog odnosa u obitelji.

Kada je riječ o uzimanju ljubimca za dijete, pričekajte barem do navršenih pet godina. Prije toga djeca nisu toliko spretna i nježna u odnošenju prema životinjama i potreban im je stalni nadzor, no u predškolskoj dobi uzimanje ribica, papiga ili glodavaca može biti sjajan način da dijete stekne osjećaj odgovornosti i obavljanja svakodnevnih zadataka kojima jača samopouzdanje.

Također, i djeca će imati ogromne emocionalne benefite od druženja s ljubimcem, pogotovo kada je riječ o maznim psima i mačkama, uz koje će se oslobađati stresa i anksioznosti te imati priliku za poboljšanjem vlastitih socijalnih vještina.

Briga i ljubav

Osjećaj da brinete o nekome tko je potpuno ovisan o vama možda stvara ogromnu odgovornost i obavezu, ali nagrade su ogromne. Bezuvjetna ljubav koja se stvara između vas i vašeg ljubimca nešto je posebno što vrijedi svakog uloženog truda.

Kako biste mu vratili svu ljubav i pažnju koju vam pridaje, osim onim najvažnijim - maženjem - svojeg ljubimca možete počastiti i najukusnijim poslasticama i hranom uz koje će se osjećati beskrajno voljeno i važno.

Neke od najboljih poslastica i hrane koje možete pronaći na tržištu (ali i s ponajboljom cijenom) oni su marke Dein Bestes. Ukusna hranu s piletinom u umaku za mačke, slastan mini miks kobasica, šunke i jetrene paštete za pse ili bogata hrana za zamorce bez žitarica samo su dio Dein Bestes ponude kojom možete razveseliti svoje ljubimce.

Nabaviti ih možete u trgovinama dm-a, a ovo je ujedno i najbolje vrijeme za shopping jer je od 1.10. do 31.10.2024. u tijeku promocija uz koju nakon potrošenih najmanje 20 eura na dar dobivate PETS torbu za kupovinu.

Ostvarite posebne pogodnosti

Od 1.10. do 31.10.2024. kupci u 'Moj dm' aplikaciji mogu pronaći i aktivirati kupon za ostvarivanje 10x više bodova pri kupnji proizvoda dm marke Dein Bestes.

Osim toga, ljubav prema svojim ljubimcima vrijedi obilježiti 4.10. na Međunarodni dan zaštite životinja, na koji u dm-u svi kupci za kupovinu hrane za životinje na blagajni dobivaju proizvod iznenađenja.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s dm Hrvatska.