NOVA STUDIJA

Nadareni psi mogu pamtiti imena igračaka najmanje dvije godine

04.09.2024 u 09:44

Bionic
Reading

Nadareni psi mogu zapamtiti imena svojih igračaka - loptica, patkica, kosti, medvjedića - najmanje dvije godine, otkrili su znanstvenici. Prethodna istraživanja pokazala su da ovi psi, poznati kao 'nadareni učenici riječi (GWL)', imaju jedinstvenu sposobnost učenja naziva stotina različitih predmeta

Međutim, novo istraživanje, objavljeno u časopisu Biology Letters, sada sugerira da nadareni psi mogu zapamtiti imena nekih od igračaka tijekom duljeg razdoblja. 'Nadamo se da bi ovi talentirani psi mogli pomoći znanstvenicima da bolje razumiju kako životinje zadržavaju svoje uspomene', rekli su znanstvenici, prenosi Sky News.

Dr. Claudia Fugazza, voditeljica istraživačke skupine na Sveučilištu Eotvos Lorand u Mađarskoj, izjavila je: 'Znamo da psi mogu zapamtiti događaje najmanje 24 sata i mirise do jedne godine, ali ovo je prva studija koja pokazuje da neki nadareni psi mogu pamtiti riječi najmanje dvije godine.'

'Otkrića naše trenutne studije ne mogu se generalizirati na druge pse jer smo testirali samo GWL pse; jedinke koje pokazuju poseban talent za usvajanje riječi za predmete', dodala je Fugazza.

Istraživači su analizirali ponašanje pet border kolija: Gaije, Maxa, Whiskeyja, Squalla i Rica. Ti GWL psi naučili su i zapamtili imena više igračaka te su ponovno testirani nakon dvije godine.

Znanstvenici su izjavili kako su četiri od pet pasa zapamtila imena između 60-75 posto igračaka nakon dvije godine, pri čemu je Gaia postigla najbolje rezultate. Kao grupa, učinak pasa u prosjeku je iznosio 44 posto točnih odabira, što je znatno iznad razine slučajnosti, dodao je tim. Istraživanje je dio projekta poznatog kao Genius Dog Challenge.