Stručnjaci vjeruju da će pomoću nove znanstvene metode otvoriti put razvoju prehrambenih proizvoda koji su ne samo privlačni osjetilima, već i korisni za probavu i osjećaj sitosti
Znanstvenici iz Njemačke otkrili su kemijski spoj iz gljive koji bi mogao nositi titulu 'najgorke tvari poznate čovječanstvu'. Riječ je o jednoj od tri nove molekule izolirane iz gljive Amaropostia stiptica, poznate i kao 'trpka sočna rupičarka', koja i bez otrovnosti slovi kao potpuno nejestiva upravo zbog svoje ekstremne gorčine.
Otkriće dolazi iz suradnje dvaju znanstvenih instituta - Leibniz Instituta za biologiju prehrambenih sustava u Freisingu i Leibniz Instituta za biokemiju biljaka u Halleu. Rezultati su objavljeni u veljači u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Među trima novim spojevima, istraživači su posebnu pažnju usmjerili na tzv. oligoporin D. Ova molekula može aktivirati ljudske receptore za gorčinu, poznate kao TAS2R, već pri koncentraciji od svega 63 milijuntinke grama po litri. Usporedno, to je kao da bacite jedan gram u stotinu kada punih vode i još uvijek osjetite gorak okus.
'Naši rezultati pridonose proširenju znanja o molekularnoj raznolikosti i načinu djelovanja prirodnih gorkih spojeva,' rekao je dr. Maik Behrens iz Leibniz instituta u službenom priopćenju. 'Dugoročno, ovakva otkrića mogla bi otvoriti put razvoju prehrambenih proizvoda koji su ne samo privlačni osjetilima, već i korisni za probavu i osjećaj sitosti.'
Gorki okusi često služe kao signal potencijalne toksičnosti hrane, no upravo ovaj slučaj dodatno komplicira sliku. A. stiptica nije otrovna, ali je izrazito gorka. S druge strane, smrtonosne gljive poput Amanita phalloides (poznatije kao zelena pupavka) navodno imaju blag, gotovo ugodan okus.
Ono što ovaj rad čini posebnim jest činjenica da je prvi koji je sustavno analizirao gljivične spojeve kroz testiranje na funkcionalnim receptorima gorčine. Istraživači naglašavaju da razumijevanje kako i zašto detektiramo gorčinu može pomoći u brojnim područjima, od prehrane i medicine, pa sve do evolucijske biologije, piše Gizmodo.