Nova studija otkrila je nevjerojatnu povezanost između kvalitete sperme i načina prehrane muškaraca, točnije unošenja zasićenih masti. Tako, prema riječima znanstvenika, muškarci koji su u organizam unosili najviše zasićenih masti imali su manji broj spermija, i to za čak 41 posto
Prehrana bogata zasićenim mastima ne povećava samo rizik od srčanih bolesti, već također smanjuje i broj spermija kod muškaraca, pokazala je nova studija. Danski znanstvenici otkrili su kako su muškarci koji su u istraživanju jeli najviše zasićenih masti imali najniži broj te spermija te znatno lošiju kvalitetu spermija, piše Daily Mail. Istraživanje je bilo potaknuto zabrinutošću da količina i kvaliteta sperme opada kod muškaraca u zapadnim zemljama, a neke prijašnje studije čak su i pokazale kako prosječan broj spermija pao za više od polovice u posljednjih 60 godina.
Procjene pokazuju kako oko 30 posto muškaraca koji imaju partnericu traže potpomognutu oplodnju, dok ih je dva posto potpuno neplodno. Za potrebe ove, nove studije, tim znanstvenika iz Rigshospitaleta u Kopenhagenu ispitao je čak 701 muškarca, prosječne dobi oko 20 godina. U ovoj studiji znakovito je bilo to što su sudionici istraživanja izabrani nasumično te nikada do sada nisu tražili pomoć potpomognute oplodnje. Znanstvenici su ispitanike pitali o načinu njihove prehrane, a nakon toga su i uzeli uzroke sperme.
Muškarci koji su jeli najviše zasićenih masti imali su za 38 posto manju koncentraciju sperme (45 milijuna spermija po mililitru) te za 41 posto manji broj spermija (128 milijuna), za razliku od onih koji su jeli manje zasićenih masti.
Muškarci koji su jeli najmanje zasićenih masti imali su prosječnu koncentraciju sperme oko 50 milijuna po mililitru te ukupan broj spermija oko 163 milijuna. Zasićene masti se inače nalaze u namirnicama kao što su maslac, suhomesnati proizvodi, pržena hrana te brza hrana koja sadrži hidrogenizirana ulja. Prevelika količina zasićenih masti u organizmu može povećati količinu kolesterola u krvi, čime se povećava rizik od bolesti srca.
2011. godine brazilski znanstvenici otkrili su kako konzumacija više žitarica, poput pšenice, zobi ili ječma je povezana s poboljšanom kvalitetom spermija te većom koncentracijom i pokretljivošću. Svjetska zdravstvena organizacija definira pak kako je sve iznad 15 milijuna spermija po mililitru sjemena normalno.