Ako su vam liječnici sugerirali da morate smanjiti kolesterol, vjerojatno su vam rekli da budete na dijeti s niskom razinom zasićenih masti. No novo istraživanje upućuje na to da jednostavno ograničavanje unosa zasićenih masti ne mora biti najbolja metoda za smanjenje kolesterola
Osobe koje su bile na režimu prehrane bogate orasima, sojom i biljnim sterolima zabilježile su daleko veći pad lipoproteina niske gustoće ili 'lošeg' kolesterola nego osobe koje su slijedile dijetni plan s namirnicama niske razine
zasićenosti, piše Huffington Post u rubrici zdravstvenih novosti.Znanstvenici u Kanadi testirali su 350 muškaraca i žena koji su bili na rubu liječničke odluke trebaju li lijekove za smanjenje kolesterola. Šest mjeseci jedna skupina ljudi slijedila je standardnu terapijsku prehranu, odnosno bili su na dijeti siromašnoj zasićenim mastima. Savjetovano im je da se usredotoče na namirnice kao što su nemasni mliječni proizvodi, integralne žitarice, voće i povrće. Drugim dvjema skupinama savjetovano je da primijene dijetu obogaćenu hranom za koju se vjeruje da pomaže smanjenju kolesterola, uključujući hranu bogatu topivim vlaknima - orašaste plodove, zob, ječam, sojino mlijeko, tofu, grašak, grah i leću.
Rezultati su bili značajni: grupa koja je slijedila konvencionalnu dijetu sa zasićenim masnoćama reducirala je kolesterol za samo 3 posto, a skupina koji je bila na dijeti s četiri ključne vrste namirnica bilježila je smanjenje kolesterola za 13 do 14 posto.
'Osnovna je poruka da postoje jednostavne stvari koje ljudi mogu učiniti da bi smanjili kolesterol, a koje ne uključuju lijekove', kaže vodeći autor studije, dr. David Jenkins iz bolnice St. Michael u Torontu.
Kako možete hranom smanjiti kolesterol?
Jedite zob i ječam te voće i povrće kao što su bamije, patlidžan i bobice, bogato topivim vlaknima, sugerira Vandana Sheth, američka dijetetičarka. Biljni steroli, tvari koje se prirodno nalaze u manjim količinama u voću i povrću, redovito se dodaju proizvodima kao što su margarin i sok od naranče, pa savjetuje da i te namirnice isprobate u dijeti protiv kolesterola.
Sheth predlaže da jedete malu šaku oraha ili badema u salati. Upozorava, međutim, da su orašasti plodovi bogati kalorijama pa ih treba jesti umjereno. Kada je u pitanju soja, prethodna su istraživanja pokazala da protein soje ne utječe značajno na smanjenje kolesterola. Druge pak studije ističu da previše soje može dugoročno biti štetno za plodnost.
No jede li se umjereno, ističe Sheth, soja može pružiti pozitivne zdravstvene rezultate. 'Budući da je većina istraživanja koja su istaknula zabrinutost zbog unosa soje pratila izolate soje i obrađenu soju, najbolje je da uživate u toj namirnici u prirodnim oblicima i najmanje obrađenima', savjetuje Seth. 'Edamame, tofu, tempeh, miso i sojino mlijeko manje su obrađeni nego sojin sir i sojino meso.'
Naravno, pacijenti se trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom prije odluke o dijeti i planu snižavanja kolesterola jer citirana kanadska studija ima svojih ograničenja. No autori studije, koja je objavljena u časopisu Journal of American Medical Association, ističu potencijal dijete u borbi protiv lošeg kolesterola u odnosu na terapiju koja se oslanja isključivo na lijekove.