PREVENTIVNA ZAŠTITA

Koje su ljetne opasnosti za pse

27.06.2016 u 15:58

Bionic
Reading

Ljeto je doba zabave, no može biti i problematično ako ne zaštitite svog psa od mogućih problema koje nose vrući dani

Pčele i ose

Ljetne bube za pse mogu biti ozbiljniji problem nego što ste to zamislili. Ubodi pčela i osa kod psa mogu izazvati bol, otekline, pa čak i gadnu alergijsku reakciju.

Poseban problem su ubodi u područjima vrata, glave ili u ustima. Ako primijetite da vam pas teško diše, jedno od mogućih objašnjenje je ubod čije posljedice mogu biti ozbiljne ako svog ljubimca ne odvedete veterinaru.

Ako pas nema problema s disanjem, a mjesto uboda prekriva lagano crvenilo, možete noktom i sami izvaditi žalac pa zatim ranu namočiti hladnom vodom.

Komarci, buhe i krpelji

Osim insekata koji kod psa izazivaju sitne rane i bol, posebno su neugodni komarci, buhe i krpelji koji prenose i bolesti. Komarci psu mogu prenijeti parazite koji mogu izazvati niz ozbiljnih posljedica, pa čak i smrt. Buhe prenose trakavice, a krpelji mogu prenijeti nekoliko različitih bolesti koje su također vrlo ozbiljne.

Srećom, veterinari će vam prepisati što trebate kupiti da biste zaštitili svog ljubimca.


Sunce i toplinski udar

Pseće krzno ne pruža zaštitu samo od hladnoće već i od sunca, no ljubimci koji nemaju puno dlake ili su svijetle boje mogu izgorjeti. Držite svog ljubimca u hladu koliko možete ili ga namažite posebnim zaštitnim faktorom za pse.

Toplinski udar druga je opasnost vrućih ljetnih dana. Psi s viškom kilograma i malim kratkim njuškama posebno su osjetljivi na toplinski udar, no zapravo nema ljubimca koji dugo može izdržati najveće vrućine bez vode i hlada.

Opasnosti na plaži

Psi su poznati po tome da će bilo što staviti u usta. Stoga se nemojte čuditi ako se na plaži prejede pijeska. Čak i psi koji nisu izjelice mogu se najesti pijeska dok uzimaju igračku s tla. Naravno, pijesak nije dobar za probavu ljubimca.

Isti pijesak lako može psu završiti u očima. Isperite mu oči vodom, no ako primijetite crvenilo ili prečesto žmirenje, vrijeme je za posjet veterinaru koji će utvrditi je li psu možda oštećena rožnjača.

Pokušajte biti obzirni prema drugim kupačima i pripazite da ljubimac ne pokuša u usta staviti nešto što ne bi smio – od udica do tuđih stvari.

Voda

Najvažnija stvar za psa po ljeti je stalan izvor pitke vode. Dehidracija je tijekom vrućina uvijek opasnost za životinje.

Ako psa vodite na plivanje, nemojte mu dozvoliti da se naguta morske vode jer može od toga dobiti proljev. Također treba imati na umu kako nisu svi psi rođeni plivači, pogotovo kratkonoge pasmine sa spljoštenom njuškom.

Psa je mudro opremiti prslukom za spašavanje prije odlaska u more, a po izlasku mu treba naći mjesto u hladu. Na kraju svakog dana na plaži, psa treba temeljito oprati pitkom vodom, te ga potom obrisati ručnikom.

Zadnji savjet je da na kraju dana psu očistite uši od morske vode.