Imaju ROK TRAJANJA

Koliko dugo vino smijemo držati otvoreno

29.03.2017 u 11:05

Bionic
Reading

Nakon slavlja i druženja s prijateljima većina nas redovito baci velike količine potpuno ukusnog vina misleći kako mu je nakon dan ili dva dotrajao rok. Istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je kako se upravo zato godišnje baci čak 624 milijuna boca vina. Evo koliko dugo vino smijemo držati u hladnjaku ovisno o vrsti te kako mu što dulje sačuvati prvotan ukus

Čak i najveći vinoljupci katkad ne uspiju ispiti cijelu bocu vina. Bilo da se radi o bijelom, crvenom ili pjenušavom vinu, treba znati koliko točno otvoreno vino smijemo držati u hladnjaku dok ga ne odlučimo proliti.

No većina ljudi svoja načeta vina izlije niz odvod puno prije nego što je to potrebno. Kad ih otvorimo, bijela vina i rosée možemo držati u frižideru i do tjedan dana, a fortificirana vina mogu trajati i do 28 dana.

Desertna vina trebala bi se popiti unutar tri dana, a šampanjci i pjenušci imaju nešto dulji rok trajanja.

Najnovije istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je kako prosječno britansko kućanstvo svaki tjedan baci čak dvije čaše vina. Na nacionalnoj razini te brojke iznose 624 milijuna bačenih boca godišnje, što je dovoljno da se napune čak 333 olimpijska bazena.

Razlog zbog kojeg većina ljudi baci višak vina jest taj što ne znaju koliko zapravo smiju držati vino otvorenim te nakon koliko će se vremena pokvariti.

Ispitanici su također priznali kako vino bacaju jer su slučajno istovremeno otvorili novu bocu vina.

'Mnogi od nas otvaraju vina tijekom vikenda te nakon dan ili dva više ne znaju vrijedi li mu i dalje rok trajanja pa ga jednostavno prolijemo', rekao je za Independent David Thatcher, izvršni direktor vinarije Laithwaite’s Wine te je dodao kako se zbog toga nepotrebno bacaju posve ukusna vina u kojima se još može uživati.

Istraživanje je također pokazalo kako su najveći vinoljupci i potrošači vina u cijeloj Britaniji Londonci koji u prosjeku ispiju nešto više od dvije boce vina tjedno.

No iako Londonci vole potegnuti iz čašice, istraživanje tvrdi kako upravo oni najviše bacaju višak vina, točnije, na kraju svakog druženja baci se u prosjeku pet čaša vina.

Da biste bili sigurni da će vam vino potrajati, trebate ga pospremiti u frižider u uspravnu položaju kako bi bilo u što manjem doticaju s kisikom koji potiče kvarenje.