Intervju: jelena balog

Jedina hrvatska vinska brokerica otkrila nam je u čemu se krije tajna vrhunskog vina

11.02.2025 u 13:52

Bionic
Reading

Jelena Balog, vlasnica Vinologa i jedina vinska brokerica u Hrvatskoj, u razgovoru za tportal vodi nas 'iza kulisa' vinske industrije. Saznali smo u čemu se krije garancija kvalitetnog vina, gdje ga nabaviti i na koje sorte posebno vrijedi obratiti pažnju

Vinski broker jedinstven je posao, koji mnogima na sam spomen, a posebno ljubiteljima vina, budi interes i radoznalost. U Hrvatskoj se njime bavi samo jedna žena - vrhunska stručnjakinja za vina Jelena Balog.

Prva i zasad jedina domaća vinska brokerica te vlasnica Vinologa za tportal je progovorila o svim čarima ove zanimljive profesije te iznijela korisne savjete o prepoznavanju kvalitetnih vina, koje i sami možete iskušati.

'Postati vinska brokerica bio je prirodan slijed moje strasti prema vinima i dugogodišnjeg rada u industriji. Kroz godine sam uvidjela da postoji prostor za uvođenje profesionalnijeg pristupa u odabiru i plasiranju vina, kako prema ugostiteljskom sektoru, tako i prema krajnjim kupcima. Nakon specijaliziranih edukacija iz područja vina, s diplomom ekonomije, odlučila sam pokrenuti vlastiti posao kako bih povezala proizvođače i potrošače na način koji stavlja naglasak na kvalitetu i povjerenje', govori Jelena Balog na početku razgovora za tportal.

Vizija razvoja vinske kulture i kvalitete

Ekonomija je bila temelj njenog obrazovanja, no od samih početaka radila je u vinskoj branši. Diplomirala je ekonomiju, smjer financije i računovodstvo, a zatim projektni menadžment.

'Moje iskustvo i upornost oblikovali su moj profesionalni put, a danas s ponosom mogu reći da kroz svoju tvrtku Vinolog i projekte unutar nje, ostvarujem svoju viziju razvoja vinske kulture i kvalitete na domaćem tržištu', kaže Balog i dodaje:

'Već sa 18 godina započela sam raditi kao studentica u jednoj firmi. Moj trud i znanje su prepoznati, pa sam ubrzo napredovala unutar te tvrtke, no tada nisu imali sluha za moje prijedloge kako razvijati posao. To me je motiviralo da produbim svoje znanje i otvorim svoju tvrtku.'

Pokrenula je tvrtku Vinolog u kojoj je odlučila spojiti svoju stručnost i poslovni instinkt.

'Otvorila sam istoimeni wine shop, Vinolog, i nastavila raditi kao vinski broker. Uživam u ovom poslu, posebice u putovanjima i posjetima najboljim vinskim regijama svijeta, istraživanju novih vina i vinarija te gastronomiji. Volim na licu mjesta doživjeti inovacije koje se danas koriste u vinarstvu. Iz svega toga učim, a istovremeno mi to predstavlja zadovoljstvo jer imam priliku spojiti ugodno s korisnim.'

Što radi vinski broker?

Posao vinskog brokera podrazumijeva otkup vina u rinfuzi od proizvođača, kojeg potom prodaje različitim kupcima. Ovaj model poslovanja standardan je u vinskim regijama svijeta, gdje se velik dio vina, čak 40%, prodaje u rinfuzi, pojašnjava Balog i dodaje kako je njen zadatak povezati vinare odnosno vinarije koje imaju višak vina ili specifične sirovine s onima koji ih trebaju za proizvodnju ili dopunu određenih vina.

'Posao vinskog brokera uključuje procjenu tržišnih potreba, ponude i potražnje te prilagodbu narudžbi ovisno o specifičnostima berbe. Ponekad kupujem vino od jednog vinara i prodajem ga drugom kako bi se stvorile željene kupaže ili kombinacije koje bolje odgovaraju tržištu. Također, mogu kupiti i manje specifična vina, koja potom iskupažiram kako bih stvorila proizvod koji je bolji, koji će se kupcima više svidjeti i u kojem će uživati.'

Ovaj posao zahtijeva poznavanje tržišta i vještinu u kombiniranju različitih vina kako bi se postigao najbolji mogući rezultat, u skladu s pravilima industrije i globalnim standardima.

'Radim s vinarijama kako bih odabrala vina koja zadovoljavaju visoke standarde kvalitete, a zatim ih plasiram u restorane, trgovine i prema privatnim kolekcionarima. Također pružam savjetodavne usluge, edukaciju o vinima te organizaciju događaja i degustacija. Važan aspekt mog posla je stvaranje povjerenja – svaki proizvod koji preporučim prošao je rigoroznu evaluaciju, za to vino garantiram.'

U wine shopu Vinolog svako vino ima svoju priču

Svoje znanje i iskustvo iskoristila je na najbolji način - pokretanjem wine shopa Vinolog. U njemu je posebna pažnja stavljena na domaća vina.

'Vinolog je zamišljen kao mjesto gdje se spajaju kvaliteta i pristupačnost. Naše police sadržavaju pažljivo odabrana vina iz Hrvatske i svijeta, od malih obiteljskih vinarija do etabliranih imena. Proces selekcije uključuje degustaciju, analizu i razgovore s proizvođačima. Bitno mi je da svako vino ima priču, ali i da kvalitetom opravdava svoje mjesto na polici. Posebnu pažnju pridajem hrvatskim vinima jer smatram da imamo što ponuditi.'

Iako kaže da je teško izdvojiti nekoliko vina, uvijek preporučuje ona koja odražavaju terroir i tradiciju regije iz koje dolaze.

'Na primjer, plavci s Pelješca poznati su po svojoj punoći i kompleksnosti, dok malvazije iz Istre osvajaju svježinom i aromama. Od stranih vina, često biram etikete koje nude dobar omjer cijene i kvalitete, na primjer vina iz regija poput Toskane ili Burgundije. Svako od tih vina ima svoj karakter, ali i univerzalnu privlačnost.'

Kako prepoznati kvalitetno vino?

Pojasnila je i kako prepoznati kvalitetno vino te zašto je to uopće toliko bitno.

'Kvalitetno vino prepoznaje se po balansu, kompleksnosti i čistoći okusa. Važno je da vino ima harmoničan odnos između kiselina, tanina i alkohola te da pruža autentičan doživljaj. Kvaliteta je presudna jer vino nije samo piće, već iskustvo koje treba biti ugodno i bez nedostataka. Također, kvaliteta garantira da će vino dostojno predstavljati regiju i tradiciju iz koje potječe. Važno je imati na umu kako kod vina cijena nužno ne znači vrhunsku kvalitetu.'

Porast cijena vina

U posljednje vrijeme pojavili su se naslovi kako je hrvatsko, domaće vino značajno poskupjelo. Što se doista događa na tržištu, zašto su cijene vina porasle?

'Na valu svih poskupljenja opravdano je došlo i do određenog rasta cijene vina. Porast je posljedica nekoliko čimbenika. Prije svega, klimatske promjene imale su značajan utjecaj na proizvodnju vina, prinosi vinograda znatno su smanjeni zbog ekstremnih vremenskih uvjeta poput suša i tuča kojima smo posljednjih godinu dana izloženi. Manji prinosi direktno utječu na povećanje cijene sirovine, odnosno grožđa.'

Postoji li u Hrvatskoj 'vinska kultura'?

'Jedna od ključnih stvari koju potičem i kontinuirano naglašavam svakom prigodom jest važnost i nužnost edukacije potrošača. Kultura vina u Hrvatskoj raste, ali još uvijek imamo prostora za napredak. Smatram da svatko može naučiti uživati u vinu i prepoznati kvalitetu ako ima prave informacije i smjernice. Stoga se trudim kroz svoje poslovanje ne samo prodavati vina, već i educirati ljude o povijesti, tradiciji i raznolikosti ove predivne industrije. Međutim, kad govorimo o vinskoj kulturi valja spomenuti i one koji nakon ručka vole popiti bevandu, razrijediti vino s vodom. To nije vrhunsko vino, ali i taj segment spada u vinsku kulturu', pojašnjava vinska brokerica Jelena Balog.

Osim toga, povećanje troškova energije, ambalaže i transporta, koje je osjetila cijela industrija, također se odražava na krajnju cijenu vina.

'S druge strane, sve više vinara ulaže u kvalitetu, što zahtijeva dodatna ulaganja u tehnologiju i procese proizvodnje. S porastom cijena vina koje je posljedica ulaganja potrošači sigurno dobivaju proizvod koji nosi dodatnu vrijednost u vidu vrhunske kvalitete. Važno je educirati kupce kako bi razumjeli razloge ovih promjena i prepoznali vrijednost u svakoj boci vina.'

Ove godine svi trebaju dodatna vina jer je druga uzastopna berba podbacila, naglašava.

'Na 'vinskim burzama', odnosno među brokerima, odvija se prava borba za potrebe svojih kupaca, što zasigurno utječe kako na cijenu sirovina, tako i prodajnu cijenu vina.'

Oznaka 'Wine broker' garancija je kvalitete

Kako bi kupci uvijek znali da li kupuju ono najbolje, Vinolog dodjeljuje oznaku 'Wine broker'. Postupak evaluacije ima nekoliko koraka, a kriteriji su vrlo visoki.

'Prvo, vino prolazi organoleptičku analizu kroz stručno kušanje, gdje ocjenjujemo njegov izgled, miris, okus i ukupni dojam. Zatim ga šaljemo na laboratorijske analize kako bismo provjerili kemijske parametre poput svježine, sadržaja sumpora, šećere, alkohole... Laboratorij s kojim surađujemo certificiran je za najviše standarde analize. Tek kad su ispunjeni svi kriteriji – od proizvodnih standarda do organoleptičkih svojstava – vino dobiva oznaku 'Wine broker', govori i nastavlja:

'Ta oznaka na ambalaži jamči da je riječ o provjerenom proizvodu visoke kvalitete koja je usklađena s cijenom te da ja i moj tim stojimo iza tog vina. Da budem konkretnija, sukladno analizi na stabilne izotope mi potvrđujemo kako vino s tom oznakom nije patvoreno i da nije proizvedeno samo kombinacijom vode i šećera.'

Oznaka 'Wine broker' potrošačima donosi sigurnost u kvalitetu i porijeklo vina koje kupuju.

'To je naš način da pomognemo kupcima u odabiru i usmjerimo ih prema proizvodima koji vrijede svoje cijene. Trenutačno je pečat prisutan na nacionalnoj razini, a plan je da bude apliciran i na hrvatska vina koja izvozimo čime uz garanciju kvalitete želimo stvoriti prepoznatljivost i dobiti povjerenje prema hrvatskim vinima kojima trgujemo i koja distribuiramo na globalnu scenu.'

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Vinologom.