Pohani sir je jelo koje obožavaju djeca, ali i odrasli, najviše zbog njegove vanjštine i mekane, unutrašnjosti. Vruća lava od sira koja se razlijeva preko hrskave kore od krušnih mrvica erupcija je slasnih okusa. Priprema je jednostavna i ne zahtijeva puno vremena, što ga čini idealnim izborom za brze obroke
Koliko puta su vam se vratima pojavili iznenadni gosti, a vi nemate ništa za ponuditi im? Nakon ovog recepta, više neće biti brige za takve iznenadne situacije. Sir je uvijek odlična ideja, posebno kad se spremna na neuobičajene načine za koje nije potrebno puno vremena i truda.
Među raznim vrstama sireva, jedan od najukusnijih i najpopularnijih svakako je mozzarella.
Pohana mozzarella se najčešće servira uz pomfrit i tartar ili mješavinu jogurta i kopra, no odlično se slaže i uz krekere i gotovu salsu od rajčice te različite vrste salata, poput grah salate, meksičke salate i tople njemačke krumpir salate. Topli pohani štapići od mozzarelle odlično se slažu s gaziranim napicima, a jednako su ukusne i kad se ohlade.
Sastojci:
- 250g mozzarelle
- 2 jaja
- Krušne mrvice
- Suncokretovo ulje
- Sol
- Papar
- Peršin (po izboru)
Priprema:
Mozzarellu narezati na štapiće debljine prsta te ih prebrisati papirnatim ručnikom, kako bi bile suhe. Narezati sir na ploške debljine otprilike 1 cm. Ako je sir previše mekan, stavite ga na kratko u zamrzivač da se malo stvrdne kako bi se lakše panirao. U jednoj posudi umutiti jaja, u drugoj pomiješati krušne mrvice, sol, papar. Ulje staviti na tavu te pustiti da se zagrije. Za to vrijeme, komade mozzarelle prvo uvaljati u jaja, pa u smjesu s krušnim mrvicama.
Poigrajte se okusima, teksturama i kombinacijama
Osim klasičnih krušnih mrvica, možete isprobati japanske panko mrvice od kojih će omotač biti još hrskaviji. Panadi se mogu dodati i sjemenke (sezam i lan), usitnjeni orašaste plodove (kikiriki, bademi i pistacije) te začine (origano, majčina dušica, čili, dimljena slatka ili ljuta paprika, kumin...).
Pripaziti da svaki komad ima dovoljno debelu koru od mrvica, kako sir ne bi iscurio tijekom pečenja. Popržiti na vrućem ulju, dok svaki komad ne poprimi smeđu boju, što je otprilike minutu ili dvije. Pustiti da se malo ohlade, pa poslužiti.